Od 1. siječnja novi uvjeti za mirovinu

Stiže nova, 2008. godina, a s njom i novi uvjeti umirovljenja. Od 1. siječnja u starosnu mirovinu moći će muškarci s nav

p_219785Dom_umirovljenika.jpg
Stiže nova, 2008. godina, a s njom i novi uvjeti umirovljenja. Od 1. siječnja u starosnu mirovinu moći će muškarci s navršenih 65 godina života i 35 godina radnog staža. Nježniji spol u starosnu mirovinu moći će s navršenih 60 godina života i 30 godina staža.


Sutra, 31. prosinca istječe rok za odlazak u mirovinu po povoljnijem, tzv. prijelaznom roku. Za odlazak u punu mirovinu još sljedećih deset dana mogu predati muškarci s navršenih 64,5 godina i radnice s 59,5 godina života, uz uvjet da imaju najmanje 15,5 godina staža.

Isto pravo imaju i muškarci s navršenih 59 godina i šest mjeseci i ako imaju 40 godina staža, te žene s 54 godine i šest mjeseci i s 35 godina staža.

Uvjeti

Oni koji u mirovinu odu do kraja ove godine, u njihovom izračunu uzimat će se prosjek od 34 godine staža, iduće godine tri godine više, a 2009. za izračun mirovine uzimat će se 40 godina staža, odnosno puni radni staž.

Nova godina donosi i novi zakon, a čije će odredbe ići na štetu radnika s prosječnim ili ispod prosječnim primanjima. Tako će pravo na starosnu mirovinu u idućoj godini imati muškarci s navršenih 65 godina života i 35 godina staža, a žene s navršenih 60 godina i 30 godina staža. Zahtjev za odlazak u ´´penziju´´ po povoljnijem načinu potencijalni umirovljenici koji ispunjavaju uvjete, odnosno godine života i radni staž trebali bi zahtjev za mirovinu predati baš na taj dan, jer tako u obračun mirovine ulaze svi mjeseci ove godine.

Ako ta prava ne iskoriste, a zakon je nemilosrdan, od 1. siječnja to više neće moći učiniti, već će morati raditi još pet godina kako bi ostvarili pravo na starosnu mirovinu. Naravno, imat će pravo na odlazak u prijevremenu mirovinu, no znamo kako je ona manja, a to je i do devet posto. Ima i onih kojima se isplati pričekati nove uvjete za ispunjenje starosne mirovine. To se odnosi na radnike koji imaju više od 30 godina staža, a primaju plaće ispod prosjeka. Njima bi se godine staža iznad tridesete, po ovom sadašnjem zakonu izračunavale s umanjenjem od 50%, a po novim uvjetima od 1. siječnja godine staža neće im se umanjivati, već vrijediti jednako.

Novi uvjeti umirovljenja ići će na ruku i korisnicima prijevremene starosne mirovine. Njima će ako odluče otići u mirovinu pet godina prije nego što ostvare pravo na starosnu mirovinu umanjene mirovine prema odredbama izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju iznositi najviše devet posto, umjesto umanjenja od 20 posto koje vrijedi do kraja ove godine. Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju koji stupaju na snagu od 1. siječnja iduće godine nekima idu na ruku, a nekima će umirovljenički položaj, odnosno status biti teži.

´Valentić je uništio sustav´

Nove uvjete umirovljenja prokomentirao je i predsjednik zagorskog HSU -a Božidar Posavec.

- Davno je bilo dogovoreno da će se svake godine produživati rok za mirovinu, do punih 40 radnog staža. Naravno da to nije pravedno i da su ovi novi uvjeti za ostvarivanje starosne mirovine još gori. Da je kao nekad, čovjek bi dobio mirovinu toliku koliko je uplaćivao u mirovinski fond. Ovako, država sama određuje koliko bude tko dobio. Primjerice, ti budeš dobio 1.500 kuna, ti 1.800, iako je nekome bila plaća i do 3.500 kuna - smatra Božidar Posavec.

- Mirovine su ustvari socijalna kategorija, jer je Nikica Valentić uništio sustav još 1992./93. godine sa svojim odredbama. Novci iz fonda su se potrošili i poslije se to više nije moglo ispraviti - rekao je Posavec koji je u starosnu mirovinu otišao 1997. godine s 40 godina i 1 danom radnog staža i naravno da nije zadovoljan iznosom mirovine, koja bi trebala, kazao je, biti veća s obzirom na to koliko je uplaćivao u mirovinski fond. Dodao je i kako bi bilo pošteno da se radniku koji je radio 35 godina isplaćuje mirovina onolika koliko je uplaćivao u Fond.

- U Zaboku je vrlo malo onih koji sada idu u mirovinu, takvih kategorija skoro ni nema. Oni koji su otišli u mirovinu jer su bili prisiljen, bili su radnici Regeneracije, ZIVT -a i Dekora i to kolektivno, a i k tome su još i dobro platili da bi dobili penzije - rekao je. Osvrnuo se i na božićnicu koju ove godine Vlada neće isplaćivati hrvatskim umirovljenicima. - Nema je ni u zakonu. Možda bi se kaj i moglo zboksati da smo prošli bolje na izborima, ovako se nema tko boriti. Samo se možemo nadati da će biti bolje. Vlada će pokrpati prije sve druge rupe, nego što bude dala umirovljenicima - prokomentirao je.


NAjčitanije