Od 122 vodovoda samo pet zadovoljavaju zdravstvene uvjete

Autor

Svaki treći Zagorac - ili njih 37.664, prema podacima Povjerenstva za očevid lokalnih vodovoda iznesenim na posljednjoj

voda.jpg
Svaki treći Zagorac - ili njih 37.664, prema podacima Povjerenstva za očevid lokalnih vodovoda iznesenim na posljednjoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, pije zdravstveno neispravnu vodu. U proteklih godinu dana

Povjerenstvo za očevid lokalnih vodovoda nekoliko je puta obilazilo vodovode i uzimalo uzorke s izvorišta i vodovodne mreže te došlo do poražavajućih rezultata. Naime, od ukupno 122 vodovoda, samo pet ih je zadovoljavalo uvjete, 30 ih je uvjetno zadovoljavalo, a 87 lokalnih vodovoda ih nije zadovoljavalo.

Konstatirano je da se na većini vodovoda vodospremnici loše održavaju, godinama se ne čiste, a i kloriranje vode je sporadično i neadekvatno, što i ne čudi s obzirom na to da vodovodima upravljaju vodovodni odbori ili grupe građana koji nemaju propisnu edukaciju.

Svi ti vodovodi sagrađeni su tijekom 70-ih i 80-ih godina i nemaju gotovo nikakve dozvole, ne plaćaju koncesiju, većina izvorišta nije ograđena, a i njihova lokacija je na takvom mjestu da ne odgovara

Pravilniku o utvrđivanju zona sanitarne zaštite izvorišta jer se nalaze u naselju ili ispod njih. Isto tako, ni količina vode u vodovima uglavnom nije dovoljna jer su se naknadno radili novi priključci, pa tijekom ljetnih mjeseci korisnici često ostaju bez vode.

Odlukom Županijskog poglavarstva i u sljedećem će se razdoblju u cilju zaštite zdravlja stanovnika na svim vodovodima provoditi kontrola vode najmanje četiri puta godišnje te će se pristupiti sanaciji uz partnere, gradove i općine.

‘Vodu moraš prokuhati, kak’ onda da ne piješ naše vino’

- Voda nije za piće i prije upotrebe je moraš prokuhati, kaj nam, uostalom, piše i na računima za vodu, a žejen nemreš biti i kak onda da ne piješ vino kojeg doma svi imamo - u šali je rekao Ivan Dupko iz Selnice. Njemu je nedavno do kuće provedena šira vodovodna cijev koja njemu i njegovim susjedima napokon omogućava “normalnu opskrbu nepitkom vodom”.

Najlošija voda

GORNJA STUBICA
Od ukupno 11 lokalnih vodovoda iz kojih vodu pije 7620 ljudi, niti jedan ne zadovoljava uvjete, a četiri ih uvjetno zadovoljavaju.

HUM NA SUTLI
Od 11 vodovoda iz kojih se opskrbljuje 1481 stanovnik, ne zadovoljava niti jedan, uvjetno tek jedan.

BUDINŠČINA
Svih osam lokalnih vodovoda, na koje je priključeno 3600 stanovnika, ima zdravstveno neispravnu vodu.

ZLATAR
Od osam lokalnih vodovoda, iz kojih se vodom opskrbljuje 2650 stanovnika, ne zadovoljava niti jedan, a uvjetno samo tri.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije