ODGAĐA SE: Popis stanovništva ne treba očekivati prije lipnja

Autor zagorje.com

Popis stanovništva neće početi, kako je planirano, 1. travnja, nego će biti odgođen na neizvjesno vrijeme, glavni razlog je koronavirus

popis stanovništva.JPG

Pripreme za opsežan i zahtjevan projekt popisa stanovništva traju još od 2016. godine, a još prije mjesec dana ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković pred saborskim je Odborom za lokalnu samoupravu tvrdila kako se sve pripreme provode redovito. Jednako je u razgovoru za N1 početkom prosinca tvrdio i Boris Milošević, potpredsjednik vlade u čijem je resoru - i popis.

No, popis stanovništva neće početi, kako je planirano, 1. travnja, nego će biti odgođen na neizvjesno vrijeme, javlja N1. Koordinator za popis stanovništva u DZS-u Damir Plesac kaže se radi o mjesecima i da je glavni razlog – koronavirus, piše Index.hr. U DZS-u još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis jer to će, kako kaže Plesac, ovisiti o epidemiološkim mjerama i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva. Iz njegovih odgovora jasno je da popis ne treba očekivati prije lipnja jer na pitanje "radi li se o tjednima ili mjesecima odgode" Plesac odgovara da se radi o mjesecima. Tako će popis biti pomaknut iza lokalnih izbora u svibnju, što nije nevažno za političku bitku u nekim sredinama.

NAjčitanije