ODLIČNE VIJESTI NA HUŠNJAKOVOM: Na krovu krapinskog Muzeja niknut će restoran s kafićem, vanjskim terasama i izložbeno - galerijskim prostorom

Autor sp

Takvi dodatni sadržaji Muzeju koji godišnje obiđe gotovo 90 tisuća posjetitelja nužno su potrebni, a cilj je, kaže ravnatelj MHZ – a Jurica Sabol, zadržati posjetitelje u Krapini nekoliko sati

krapina vizualizacija.jpg

Završeno je idejno rješenje za nadogradnju zgrade Muzeja krapinskih neandertalaca i dobivene su sve suglasnosti posebnih uvjeta gradnje što je preduvjet za ishođenje građevinske dozvole, pa će Muzej ovim projektom dobiti novo, još modernije lice, a što je još važnije, nove sadržaje za privlačenje još više posjetitelja.

Namjera je da se na krovu postojećeg Muzeja napravi još 450 kvadrata unutarnjih prostorija. – Od tih 450 kvadratnih metara bit će smješten restoran i kafić s 2 vanjske terasama, izložbeno – galerijski prostor za gostujuće temetaske izložbe i oko 100 kvadrata bit će namijenjeno učionici za edukaciju, radionice i slično. Imat ćemo i vanjski dio, jedno interaktivno dječje igralište na kojem će biti prezentirane životinje iz doba kada je krapinskih pračovjek živio i vanjski amfiteatar s 220 sjedećih mjesta koji ćemo koristiti za posebna događanja poput koncerata, promocija, kazališnih predstava i slično – kaže Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, dodajući da smatra da su nužno potrebni takvi dodatni sadržaji Muzeju koji godišnje obiđe gotovo 90 tisuća posjetitelja, jer nakon obilaska stalnog postava posjetiteljima je potrebna i okrjepa, da mogu nešto popiti i pojesti, a cilj je, kaže Sabol, zadržati posjetitelje u Krapini još nekoliko sati.


-Ove godine još moramo napraviti je izrada glavnog arhitektonskog i izvedbenog projekta, to će biti do kraja ljeta ili početka jeseni gotovo, zajedno s građevinskom dozvolom i tada ćemo imati kompletnu dokumentaciju za izgradnju. Što se tiče financiranja, u ovom trenutku je teško reći iz kojeg će se izvora financirati, obzirom da moramo vidjeti to s osnivačem, mi smo pod ingerencijom Ministarstva kulture i medija, a prema procjenama, iznos građevinskog dijela je oko 5 milijuna kuna – dodaje Sabol. No, prema grubim procjenama, ovisno o mnogim faktorima, početak radova mogli bi očekivati 2023. godine, smatra Sabol.


Kolika će biti važnost ovog projekta za Krapinu, govori činjenica da je krapinski Muzej najposjećeniji u ovom dijelu Hrvatske i Europe, radi se o gotovo 95 tisuća posjetitelja godišnje u Krapini. - Krapina ima najbogatije i najvažnije paleolitičko nalazište na svijetu, i takva dodatna ponuda i sadržaji su od iznimne važnosti. Možemo organzirati i različite skupove, stručna i znanstvena predavanja i slično. Smatram da je to od koristi ne samo za Muzej već i za lokalnu zajednicu – kaže Sabol. A da priča bude zaokružena, novosti ima i vezano za Kneippovu zgradu.
-Usmeno smo dogovorili s Gradom Krapinom da će se sukladno konzervatorskim smjernicama, obzirom da je izrađen idejni projekt, projekt zgrade prepustiti Muzejima Hrvatskog zagorja, mi ćemo kao glavni nositelji dobiti Kneppovu zgradu pod našu ingerenciju, a Grad će biti partner u projektu. To će se financirati iz EU fondova jer se radi o velikom projektu rušenja zgarde, izgradnje Kneppovog lječilišta u izvornom obliku s početka 20. stoljeća. – To su lijepe vijesti, pomakli smo se i zaokružit ćemo priču kompleksa na Hušnjakovom i dobiti novu svjetsku priču. Nakon puno godina, opet velika investicija – radostan je Sabol.

Da pozitiva bude još veća, stigli su i podaci Muzejskog dokumentacijskog centra iz Zgareba. - Od 164 muzeja u Hrvatskoj, Muzeji Hrvatskog zagorja su druga najposjećenija muzejska institucija u Hrvatskoj sa 170 tisuća posjetitelja, a od ta 164 hrvatska muzeja krapinski je na 7. mjestu s nešto više od 80 tisuća. Optimistično možemo takvim brojkama naprijed. Odmah smo iza pulske Arene, ispred velikih dubrovačkih muzeja, Dioklecijanove palače – kaže Sabol.