Odluka o besplatnom prijevozu učenika

Autor

Na osnovu Nacionalnog programa mjera za uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja (Hrvatski Sabor, 21.06.2007.), M

p_289757torta_bus.jpg
Na osnovu Nacionalnog programa mjera za uvođenje obveznog srednjoškolskog obrazovanja (Hrvatski Sabor, 21.06.2007.), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je 24.07.2007. donijelo Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova prijevoza redovitih učenika I razreda srednjih škola za rujan – prosinac 2007. (dalje – Odluka) , kojom se želi učenicima prvih razreda srednjih škola školske godine 2007/08. osigurati troškove javnog prijevoza od mjesta prebivališta do škole, ako je ta udaljenost 5 i više kilometara.

U točki II Odluke decidirano je rečeno kako će se financirati samo troškovi javnog linijskog prijevoza (redovit željeznički i autobusni prijevoz po unaprijed utvrđenom voznom redu i cijenama). Izuzetno, tamo gdje takovog prijevoza nema, Ministarstvo će u dogovoru sa osnivačima SŠ odobriti financiranje i drugog oblika prijevoza.

Nadalje, tom Odlukom su u realizaciju subvencija uključeni: srednje škole i njihovi osnivači - sređivanje i provjera popisa učenika, dostava istog u Ministarstvo, zaprimanje sredstava od Ministarstva te njihovo transferiranje ; te svi prijevoznici koji na području KZŽ javnim linijskim prijevozom obavljaju prijevoz učenika srednjih škola (pa tako i I razreda).

Sukladno rečenom, ovim putem se pozivaju i obavještavaju učenici I razreda srednjih škola, njihovi roditelji, same srednje škole kao i svi ostali zainteresirani da je operacionalizacija financiranja prijevoza učenika I razreda srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji predviđena na sljedeći način:

- učenik I razreda srednje škole u svojoj školi podiže potvrdu o upisu za ostvarivanje prava financiranja troškova prijevoza , sa potvrdom dolazi na blagajnu javnog prijevoznika gdje uz predočenje iste i osobne isprave traži besplatnu mjesečnu kartu za traženu relaciju do škole.

Blagajnik prijevoznika na osnovu predočenih dokumenata upisuje osobne podatke učenika (ime, prezime, naziv škole i razreda ; a, b, c… te relaciju za koju se traži prijevozna karta 5 i više km kao i cijena karte) u „popis učenika I razreda SŠ“ i izdaje besplatnu kartu.

Ukoliko učenik od mjesta prebivališta do škole koristi više javnih prijevoznih sredstava npr. vlak – autobus, tada to treba navesti u napomeni popisa (zbog udaljenosti od 5 km kao kriterije za ostvarivanje prava). Daljnji postupak blagajnika ( prijevoznika) i osnivača škola propisati će se u posebnom dokumentu.

Sve predmetne vozne isprave moraju biti izdane do 10-tog u mjesecu.

Cijeli postupak se ponavlja i u narednim mjesecima, tj. učenik sa potvrdom o upisu (koju mora pažljivo čuvati) dolazi na blagajnu prijevoznika koji će najčešće samo provjeriti već postojeći popis i izdati besplatnu kartu.

Sve nepravilnosti kao i možebitna razna odstupanja od ovdje navedenog postupanja, obvezno treba prijaviti Krapinsko-zagorskoj županiji, Službi za prosvjetu i kulturu 049 329 076 (pogotovo ako nema organiziranog linijskog prijevoza jer tad treba od Ministarstva tražiti suglasnost za ostale oblike prijevoza).
NAjčitanije