Održan 27. festival duhovne glazbe ''Krapinafest''

Autor Darko Fiket
Zavrþna pjesma svi.jpg

U organizaciji zajednice „Bolji svijet” i Franjevačkoga samostana u Krapini održan je 12. listopada 2024. godine 27. Krapinafest – festival posvećen promociji suvremene duhovne glazbe – u crkvi sv. Katarine. Kakva se povijest krije iza imena Krapinafesta najprije su mogli doznati njegovi posjetitelji na izložbi slika i plakata s dosadašnjih izdanja festivala, otvorenoj u franjevačkom samostanu prije misnoga slavlja koje je u crkvi sv. Katarine predslavio p. Franjo Jurinec. U homiliji ističe: čuli smo danas u Poslanici Hebrejima koja kaže: da je to Riječ živa, djelotvorna, često i oštra. No ta je Riječ koja želi naše srce, naše misli okrenuti prema Bogu. U Evanđelju smo čuli kako Isus govori mladiću: Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom. Kad je trebao donijeti konačnu odluku mladić se pokolebao i povukao se. to Isus koristi kao pouku za učenike i progovara o navezanosti, ovisnosti. Bogatstvo može biti dar i radost ako nam služi da činimo dobro ali može biti i prokletstvo ako nas sputava i zarobljava. Kada se riješimo svega onoga što nas zarobljava i opterećuje tada će nam put prema Isusu biti lakši. Duh Božji koji prosvjetljuje pamet i srce čovječje dovest će nas do blaga koje je najveće, a to je kraljevstvo nebesko – zaključuje homiliju p. Jurinec. 

Misno slavlje svojim pjevanjem i sviranjem pratili su članovi Zbora Credo iz župe Gajnice uz sudjelovanje svih izvođača.

U ime pokrovitelja Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i provincijala fra. Milana Krišto riječi dobrodošlice uputio je gvardijan franjevačkog samostana u Krapini p. Franjo Tomašević. prenoseći čestitke te zahvale Mariji i Ivanu za organizaciju, sviranje i njegovanje moderne duhovne glazbe te za dugogodišnju suradnju na svim poljima djelovanja u okrilju franjevačke crkve i samostana.

Priča o duhovno-glazbenom festivalu seže još u 1993., a neodvojiva je od samostana Manje braće. U njegovu je okrilju baš te godine osnovan Zbor mladih „Krapina” te je još iste godine održao prvi božićni koncert „Radujte se narodi”, koji se održava sve do danas. Aktivnost zbora pridonijela je i brzom osnutku krapinskoga bratstva Franjevačke mladeži, koja je ubrzo postala i pokretačem brojnih župnih humanitarnih akcija, hodočašća, koncerata i tribina. Upravo su uz potporu framaša i franjevaca Ivan i Marija Benc 1997. u krapinskoj crkvi organizirali prvi Krapinafest koji je u godinama održavanja ugostio niz iz Hrvatske, ali i inozemstva: Slovenije, BiH, Švicarske, Njemačke, Austrije…

Budući da festival nije natjecateljskog karaktera, svi izvođači bili su u opuštenoj atmosferi, pjevajući i svirajući u druženju s organizatorima i posjetiteljima cijelo poslijepodne, te uživali u obilasku grada i izložbi fotografija s dosadašnjih festivala. Nastupili su poznati izvođači moderne duhovne glazbe, umjetnici s kojima su članovi Zbora proteklih godina ostvarili dobru suradnju: fra Miroslav Petrac, Antonio Tkalec, Ženski vokalni ansambl Sotelia, Slavko Nedić i vlč. Ljubo Vuković a neki od njih su na ovom festivalu prisutni već dulji niz godina. 

Evo nekih njihovih dojmova:

Na ovom festivalu sudjelujem od skoro samih početaka kada sam bio puno mlađi i na početku stvaranja svog glazbenog puta. Zahvaljujem organizatorima što su me prihvatili i od tog trenutka u Krapinu se uvijek rado vraćam, osjećam da sam dobrodošao te sam radostan što mogu sa svima njima slaviti Gospodina kroz pjesmu – rekao nam je fra. Miroslav Petrac.

Poznati i nagrađivani hrvatski glazbenik sa statusom samostalnog umjetnika Antonio Tkalec nedavno je velikim koncertom u Varaždinu proslavio 25 godina svog javnog djelovanja i stvaranja duhovne glazbe, te se ujedno prisjetio svog prvog dolaska u Krapinu na festival. Osobno mogu posvjedočiti nakon toliko godina koliko sam ovdje prisutan na Krapinafestu da kada čuješ neku pjesmu onako prvi put a onda ta pjesma za par godina zaživi ispunjen si ponosom jer si dionik te povijesti moderne duhovne glazbe. Želim ovim  putem zahvaliti prije svega Bogu a zatim svima onima koji na bilo koji način pomažu ovom festivalu, te sve zajedno ohrabriti i potaknuti da ne odustanete od organizacije ove lijepe priče kako u ovo moderno doba slaviti Boga kroz pjesmu.  

„Ja nisam skladatelj, ja sam sakupljač Božjih nota”, rečenica je  Slavka Nedića skladatelja, glazbenika, producenta, novinara, glavnog urednika Glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija i člana Hrvatskog društva skladatelja. Moja teza po tom pitanju je sljedeća: Bog je svijetom „razbacao note’“ a pojedinim ljudima je dao posebne „magnete“ da ih mogu sakupiti. To ljudi često nazivaju inspiracijom i mnogi autori znaju što je to. Ovaj festival „Krapinafest“ meni puno znači i usadio mi se je posebno u srce – ističe Slavko. Toliko je prekrasnih pjesama nastalo ovdje koje možemo često čuti na radio postajama i to je to blago koje trebamo sačuvati za buduća pokoljenja. Čestitam Ivanu Bencu i svima ostalima koji sudjeluju u organizaciji i želim im još puno festivala pod njihovim vodstvom – zaključuje Slavko Nedić.  

Kolegica s Hrvatskog katoličkog radija Dalija Mock rekla nam je kako su sve pjesme koje smo čuli večeras obogatile svakog onoga koji je osjetio ljubav Božjeg poziva ne samo prema ljepoti glazbe za naše uši, već u ljepoti kršćanskog poziva da jedni za druge imamo razumijevanja, strpljenja i ljubavi prema svakoj osobi koju susrećemo u svojim životima. 

Vlč. Ljubo Vuković također ističe kako je ponosan što je dionik ovog festivala. Baš sam se ugodno osjećao kao i prvi puta kada sam nastupao ovdje. Drago mi je radi vas, radi ekipe koja je stalna te da niste pokleknuli. Čestitam Vam na ustrajnosti i zahvaljujem jer kao župnik znam da je danas teško neke stvari organizirati, skrbiti i animirati.  Ponovo smo se vratili u crkvu, nekada smo bili u festivalskoj dvorani  ali meni je ovdje ljepše, tu se osjećam kao doma – rekao nam je vlč. Vuković. 

O plodovima festivala posvjedočio nam je  Ivan Benc, ističući da je dosad nastupilo više od 250 izvođača s oko 400 pjesama. „Uz pjesme, uvijek je tu druženje u ozračju vjere, ljubavi, zajedništva te rađanja prijateljstva, od kojih su mnoga ostala do danas. Redovito su se objavljivali nosači zvuka, nekada i dvostruki, zahvaljujući Udruzi Kajscena iz Krapine”.  Također je zahvalio svim franjevcima koji su do sada službovali u toj crkvi i samostanu, članovima zbora „Bolji svijet“, suradnicima, prijateljima, sponzorima i medijskim pokroviteljima. Svaki festival do sada imao je svoju specifičnost, naglasak, čak ponekad i geslo i nit vodilju ali ciljevi su isti od početaka modernom duhovnom glazbom pjevati Gospodinu Isusu, pjevati ljudima, činiti dobro dobrom glazbom, te promovirati suvremenu duhovnu glazbu”, ističe Ivan Benc, voditelj organizacije festivala.

Završnu pjesmu Krist na žalu zajedno su izveli svi sudionici ovogodišnjega 27. Krapinafesta. Organizatori festivala su Zajednica Bolji svijet i Franjevački samostan u Krapini, pokrovitelj Hrvatska franjevačka provincija svetih Ćirila i Metoda. Uz Radio Kaj, koji je i ove godine bio glavni medijski pokrovitelj festivala, Krapinafest medijski prate: Glas Koncila, Hrvatski Katolički radio, Radiopostaja Mir Međugorje, Radio Marija, Laudato - televizija, Zagorski radio, Udruga Kajscena, te fb grupa Zagorski kraj.

NAjčitanije