Održana prekinuta sjednica Županijske skupštine

Autor

Sjednica Županijske skupštine nastavljena je jučer u Krapini. Podsjetimo, prekinuta je zbog odlaska HDZ-ovih vijećnika 2

zupskup200.jpg

Sjednica Županijske skupštine nastavljena je jučer u Krapini. Podsjetimo, prekinuta je zbog odlaska HDZ-ovih vijećnika 22. rujna jer nije bilo kvoruma.


I ovog se puta više od sata raspravljalo o prijenosu obavljanja osnivačkog prava nad osnovnim i srednjim školama sa Županijske skupštine na Županijsko poglavarstvo.

Oporba je ostala ustrajna kako nema nikakve potrebe prenositi ovlasti s predstavničkog tijela na izvršno te da je za Zagorce bolje da o bitnim problemima raspravlja i sud donosi 51 i vladajući i oporbeni član, a ne samo 13 vladajućih, koliko ih je u Poglavarstvu. Donošenje te i sličnih odluka znači samo dalju marginalizaciju Županijske skupštine te centralizaciju vlasti u Županiji.

Hadezeovce i zedeesovca najviše je zaboljela izjava županice kako je oporba napuštanjem sjednice prije desetak dana nanijela štetu zagorskom školstvu. Napuštanje sjednice naše je demokratko pravo ako se ne slažemo s nekim prijedlogom, rekli su u oporbi.

Županica Hubicki rekla je kako je pod nanošenjem štete mislila samo na to kako će zbog odgađanja odluke trpjeti škole jer se neće na vrijeme moći formirati školski odbor. Prenošenje ovlasti, dodala je, obavlja se samo zbog brzine i ekspeditivnosti u radu i nije motivirana nikakvom politikom jer dosadašnja vlast nije niti jednu školu zapostavljala zbog toga što bi u toj općini ili gradu bio na vlasti HDZ.

Unatoč tomu što je Županija osnivač školskih ustanova, sa svoja dva glasa neće moći utjecati ni na kakve "zločeste ideje" koje insinuira HDZ jer tri člana svakog školskog odbora ionako imenuju zaposlenici škole, a dva roditelji. Budući da su ovog puta članovi vladajuće većine bili disciplinirani i došli u potrebnom broju, sa 27 glasova ta je točka na kraju i prihvaćena.

Večernji list/Zagorje.com

NAjčitanije