Održana sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije

Autor

Iz opsežnog dnevnog reda izdvajamo odobrenje Programa subvencioniranja osiguranja od šteta u poljoprivrednoj proizvodnji

p_452020poglavarstvo.jpg
Iz opsežnog dnevnog reda izdvajamo odobrenje Programa subvencioniranja osiguranja od šteta u poljoprivrednoj proizvodnji kojim se omogućava subvencioniranje premija osiguranja u vinogradarstvu, voćarstvu, plasteničkoj proizvodnji, ratarstvu i stočarstvu.

Pravo na subvencioniranje imaju sva poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik koja imaju zaključenu i plaćenu policu osiguranja za tekuću godinu. Prema odluci, subvencija se dodjeljuje u visini do 25 posto bruto premije, a zatjevi podnose na posebnom obrascu i to do 30. studenog tekuće godine.

Poglavarstvo je prihvatilo izvješće Zagorske razvojne agencije o suradnji s jedinicama lokalne samouprave, iz kojeg je vidljivo da je dosad njih 10 potpisalo ugovore o suradnji, s trima su pregovori u tijeku, dvije su odbile, a njih 17 se još nije izjasnilo. Podsjećamo, ova se poslovna suradnja provodi putem vouchera, odnosno općine i gradovi dobivaju pet vouchera – 4 za poduzetnike i 1 za općnu, kao i individualno korisničko sučelje gdje se obavještavaju o svim natječajima na europskoj, državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Istaknuto je i to kako će krajem ove godine biti plasirana nova kreditna linija za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, te se očekuju veći kontakti poduzetnika sa Agencijom.

Od ostalih točaka dnevnog reda izdvajamo financijsku pomoć od 10.000 kuna Košarkaškom klubu Zabok kao nagradu za postignute rezultate – ulazak u A1 hrvatsku košarkašku ligu. To je jedini prvoligaški klub u Županiji, koji osim seniorske ekipe u redovitom treningu ima aktivnih 80 mladih košarkaša u više kategorija, a uspješna je i njihova škola košarke.

Od gotovo 40 točaka dnevnog reda velik se broj odnosi na prihvaćene prijedloge programa subvencioniranja u poljoprivredi – za omice, tov teladi, okrupnjavanje zemljišnih posjeda, zaštite vina s geografskim porijekom, analize zemljišta, kupnje voćnih sadnica i drugo.
NAjčitanije