Održana tribina o alkoholizmu

Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti Mreža udruga Krapinsko-zagorske županije organizirala je javnu tribinu na temu P

p_247732zag_alko.jpg
Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti Mreža udruga Krapinsko-zagorske županije organizirala je javnu tribinu na temu Problem alkohola u našoj županiji . Voditelj tribine Zvonimir Babić ( STUB-KLUB ) predstavio je ukratko Županijski program djelovanja za mlade (ŽPDM) u sklopu kojeg se održava i ova tribina te je predstavio predavače dipl.soc. radnicu Danicu Posavec iz Opće bolnice u Zaboku te dipl.soc. radnicu Mihaelu Horvat iz Centra za socijalnu skrb Donja Stubica.

Kao gosti došli su i članovi Kluba liječenih alkoholičara (KLA) Zabok i Donja Stubica. U uvodnom izlaganju Danica Posavec pozdravila je neka stara, ali ozarena lica koja je ponovo susrela večeras, a to je rezultat njihove višegodišnje apstinencije od alkohola. Osvrnula se na početke rada Kluba liječenih alkoholičara u Zagorju (1969. godina) čija je baza bila Zabok, a onda su se Klubovi počeli osnivati i po drugim gradovima.

Zatim je iznijela statističke podatke koji govore da je 15% muškaraca ovisno o alkoholu, 15% su prekomjerni konzumenti, a 6% su žene i ta brojka je nažalost u porastu. Napomenula je da se godišnje u bolnici u Klaićevoj ulici u Zagrebu liječi 100 - 120 djece u dobi od 9 do 16 godina.

Odrasli najčešće počinju konzumirati alkohol zbog problema na poslu i u obitelji, a u mnogo slučajeva to rezultira raspadom braka pri čemu najviše pate djeca. Upravo zbog toga je potrebno liječenje na vrijeme te se svakome može pomoći. Socijalna radnica Mihaela Horvat predstavila je Centar za socijalnu skrb Donja Stubica te rad i iskustva s ovisnicima o alkoholu na njihovom području te se nadovezala na riječi gospođe Posavec da u obiteljima gdje postoje alkoholičari najviše stradavaju djeca koja se moraju nositi s teretom da su im roditelji ovisnici, a nerijetko i sami počinju konzumirati alkohol, naročito u adolescentskoj dobi.

Članovi KLA Zabok su pričali o svojim iskustvima te uspješnoj višegodišnjoj apstinenciji, a članovi KLA Donja Stubica su predstavili svoju udrugu te napomenuli da redovito provode patronaže članova u njihovim domovima te lako Draegerovim aparatom utvrđuju da li je netko prekinuo apstinenciju.

NAjčitanije