Ogranak Matice hrvatske u Zaboku primio Srebrnu povelju 

Autor Zagorje.com
Matica Skupština 3a.jpg

U maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 26. listopada održana je Glavna skupština Matice hrvatske. Skupštinu su uz 155 zastupnika s pravom glasa iz svih ogranaka Matice hrvatske te uvaženi gosti.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u svom se govoru osvrnuo na dosadašnji dio mandata na čelu najstarije hrvatske kulturne ustanove istaknuvši najvažnije projekte i aktivnosti ostvarene u protekloj godini. Uz osnutak pet novih ogranaka (Čapljina, Prag, Stari Grad na Hvaru, Kutjevo i Otočac) i značajan priljev novih članova, održano je više od dvije stotine različitih događaja u središnjici i iznimno uspješan Treći festival knjige u Matici hrvatskoj, dok je u ograncima održano više od pet stotina i pedeset događaja, a utemeljeno je i Vijeće ogranaka Matice hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Uz redovna izvješća gospodarskog tajnika Ivice Nuića o radu MH za 2023. i planu rada MH za 2025, prihvaćeno je Izvješće Nadzornoga odbora i Časnoga suda, Financijsko izvješće MH za 2023. i prijedlog Financijskog plana MH za 2025. Na Glavnoj skupštini dodijeljeno je 11 zlatnih i 19 srebrnih povelja te Nagrada Matice hrvatske Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u ograncima. Između ostalog Srebrna povelja dodijeljena je Ogranku Matice hrvatske  u Zaboku za Godišnjak grada Zaboka 2023. koju je preuzela Sandra Babnik Lončar, predsjednica Ogranka. 

NAjčitanije