Oko 3,8 milijuna Hrvata ima pravo glasa na izborima za Europski parlament

Autor Zagorje.com

Oko 3,8 milijuna birača moći će u nedjelju, 25. svibnja, birati 11 hrvatskih zastupnika u Europski parlament.

euro izbori.jpg

Rješenjem ministra uprave Arsena Bauka zaključen je popis birača za izbore u Europski parlament, i u njemu je ukupno upisano 3.762.486 birača, objavilo je Ministarstvo uprave.

S prebivalištem u Hrvatskoj upisano je 3.758.849 birača, od čega su njih osmero državljani drugih država članica Europske unije. Prethodno registriranih birača je 3.617.

Bez prebivališta u Republici Hrvatskoj aktivno se registriralo 3.637 birača, najviše u BiH - gotovo 2. 700 birača.

Na euroizborima, 25. svibnja, moći će se glasovati na ukupno 6.337 biračkih mjesta, 79 ih je planirano u inozemstvu te 6. 258 u Hrvatskoj.

DIP poslodavcima: Omogućite radnicima glasovanje na euroizborima

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da svim radnicima koji će raditi na dan izbora za Europski parlament, u nedjelju, 25. svibnja, omoguće izlazak na birališta.

"Povjerenstvo upućuje poslodavce da na dan izbora organiziraju poslovni proces (tako) kako bi se omogućilo da svi radnici koji rade taj dan, ostvare svoje Ustavom zajamčeno biračko pravo", priopćio je DIP.

Hrvatski Ustav i zakon, podsjeća DIP, propisuju da hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo, te da hrvatske zastupnike u Europski parlament biraju svi hrvatski državljani koji imaju biračko pravo.

Slijedom navedenoga, svim biračima koji žele glasovati na nedjeljnim izborima hrvatskih članova u Europski parlament, treba omogućiti da biračko pravo i ostvare, poručuje DIP.

Na izborima za Europski parlament oko 3, 8 milijuna birača u Domovini i inozemstvu, izabrat će 11 hrvatskih zastupnika u Bruxellesu.

Birat će ih po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem - osim liste, birači će moći zaokružiti i jednog kandidata kojem daju prednost pred ostalima.

NAjčitanije