Orkestar i mažoretkinje u Španjolskoj

Gradski puhački orkestar Krapina i Unity S mažoret klub Samobor sudjelovali su od 07. do 10. ovog mjeseca na festivalu „Fiestas de la Magdalena 2013“ u gradu Castello de la Plana u pokrajini Valencia.

    CASTELLON DE LA PLANA 2013  (2).jpg

Gradski puhački orkestar Krapina i Unity S mažoret klub Samobor sudjelovali su od 07. do 10. ovog mjeseca na festivalu „Fiestas de la Magdalena 2013“ u gradu Castello de la Plana u pokrajini Valencia.

Festival potječe iz 15. stoljeća, a slavi se u čast svetice zaštitnice grada i obilježavanja rođendana grada. Ove godine festival je trajao osam dana, uz sudjelovanje velikog broja međunarodnih plesnih i show grupa iz čitavog svijeta, a krapinski orkestar i Unity S mažoretkinje Samobor kao jedini predstavnici Hrvatske sudjelovali su na samome finalu festivala posljednja tri dana.

Velika se pažnja pridaje i festivalu vatrometa, koji označava odlazak Maora iz ovog područja, a sam vatromet je po tradiciji više jaka buka nego sam vizualni efekt koji vatromet proizvodi. Turistički, festival ima međunarodni značaj i među najpoznatijim je festivalima u pokrajini Valencia i samoj Španjolskoj.

Sama suradnja Gradskog puhačkog orkestra Krapina i Unity S mažoret kluba Samobor dogodila se sasvim slučajno i spontano, no ubrzo su uslijedili sastanci, dogovori, mnogobrojni SMS-ovi i pozivi, te zajedničke probe. Rezultat je bio prekrasno zajedničko putovanje, odlično odrađeni nastupi, lijepo druženje i nova prijateljstva. Ostvareno je i ono najvažnije na ovome putovanju, veliko zadovoljstvo i pozitivna reakcija organizatora festivala i mnogobrojne publike na zajedničke nastupe orkestra i mažoretkinja. Uz smještaj u luksuznom hotelu u gradu Benicassim, desetak kilometara od grada održavanja festivala orkestar i mažoretkinje dočekalo je i prekrasno vrijeme za cijelog boravka u Španjolskoj. Sami nastupi hrvatske grupe započeli su u  petak popodne sa dva kraća mimohoda gradom, a glavni mimohod gradom započeo je navečer i trajao je gotovo dva sata.

Uz hrvatski orkestar i mažoretkinje sudjelovali su orkestri iz Nizozemske, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Poljske, te razne show skupine iz cijelog svijeta. Prema procjeni organizatora ovaj mimohod gradom je pratilo preko 200 000 posjetitelja, što je najveća publika koju je Gradski puhački orkestar Krapina ikad imao ispred sebe. Uz to dobivena je i pohvala organizatora, koji je itekako pratio nastupe svih grupa, da je hrvatska grupa u tom mimohodu bila jedina grupa koja je cijelim putem neprestano svirala i plesala.

U subotu su predstavnici svih spomenutih puhačkih orkestara i mažoretkinja imali prijem kod gradonačelnika na najvišem nivou, te su razmijenjeni prigodni darovi i obavljeno službeno fotografiranje. Jedan od nastupa dogodio se u subotu u večernjim satima na pozornici na glavnome gradskom trgu ispred gradske vijećnice. Gradski puhački orkestar Krapina i Unity S mažoretkinje izveli su polusatni program pred publikom potpuno ispunjenim gradskim trgom, te zaradili gromoglasan pljesak i ovacije.

Nedjelja u podne je bila opet rezervirana za nastup na toj istoj pozornici, ali uz nešto kraće trajanje zbog više učesnika programa. Opet je središnji trg bio ispunjen publikom do posljednjeg kutka, te je bilo prosto nevjerojatno kakva je bila zainteresiranost publike za sve programe festivala. Nedjelja navečer je bila rezervirana za oproštajni defile svih sudionika festivala ulicama Castella de la Plane. Mimohod je trajao oko pola sata, a završio je ispred gradske vijećnice osobnim pozdravom i oproštajem gradonačelnika grada Castello de la Plana i voditelja pojedinih grupa i opet pred prepunim gradskim ulicama.

Izvrsna atmosfera i druženje između članova orkestra i mažoretkinja još je upotpunjena sa kontaktima i druženjima sa ostalim orkestrima sudionicima festivala, a posebno sa slovenskim orkestrom iz Gorja,  te sa mađarskim orkestrom. Veliku i glavnu zaslugu što su Unity S mažoretkinje i Gradski puhački orkestar Krapina uopće bili na ovom jedinstvenom putovanju i sudjelovali na festivalu imaju Aleš i Tadeja iz agencije Alpa koja je organizirala naš boravak u Španjolskoj.

Organizacija festivala je bila na visokom nivou, sve je bilo isplanirano, točno se znalo kada i gdje je pojedini nastup za što je bila zaslužna gospođica iz organizacije festivala koja je cijelo vrijeme predvodila orkestar i mažoretkinje. Kao da sav taj doživljaj koji su orkestar i mažoretkinje doživjeli na ovome festivalu nije bio dovoljan, putovanje je začinjeno posjetom Barceloni. Posjećen je središnji trg Barcelone i svjetski fenomen katedrala Sagrada Familia ili u prijevodu katedrala Svete obitelji koja je zanimljiva po tome što je njezina izgradnje započela još davne 1882. godine i još uvijek nije završena.

Za sretno, sigurno i ugodno putovanje autobusom pobrinuo se „Presečki bus“ predsjednika orkestra gospodina Antuna Presečkog sa svojim vozačima. Gostovanje u Španjolskoj bilo je najveće i najljepše gostovanje Gradskog puhačkog orkestra Krapina dosad, a za što su u velikoj mjeri zaslužne članice Unity S mažoret kluba Samobor. I za sam kraj izjava organizatora festivala: "Ovo je najveće iznenađenje od kada hrvatske grupe dolaze na Fiestas de la Magdalena"!