Otkrili smo pravi razlog zašto su mnoge ceste diljem Zagorja obrasle travom i korovom

Autor ik
FotoJet (66).jpg

Mnogi građani žale se na nepokošene rotore, bankine i ostale travnate površine uz brojne prometnice u Zagorju.

I to s pravom, budući da je trava i korov na nekim mjestima viša od metra, a nalazimo se u sredini lipnja.

Po običaju, građanima su uvijek prvi na tapeti čelnici njihovih jedinica lokalne samouprave, dakle, načelnice, načelnici, gradonačelnici..., od kojih traže da se takve stvari ne događaju, no, ovog puta nisu samo ogorčeni građani, već i sami čelnici gradova i općina.

Naime, ono što previše građana nije svjesno, jest da, kao i svugdje, i u Zagorju postoje tri vrste prometnica: državne, županijske i lokalne, odnosno, nerazvrstane.

Državnim cestama upravlja državna tvrtka Hrvatske ceste, županijskim cestama upravlja Županijska uprava za ceste Krapinsko - zagorske županije, dok lokalnim i nerazvrstanim cestama upravljaju općine i gradovi.

Županijska uprava za ceste većinu radova na održavanju svojih prometnicama obavlja sama, dok općine i gradovi većinom za to imaju ugovorne izvođače, iako pojedini gradovi i općine u Zagorju imaju i vlastitu tvrtku koja se time bavi.

Hrvatske ceste pak svake četiri godine raspisuju natječaj i održavanje državnih cesta na području Zagorja ugovorom povjeravaju nekom 'vanjskom izvođaču'.

Protekle četiri godine te je poslove, među kojima je i košnja, ali i zimsko održavanje cesta te još mnogo toga, za Hrvatske ceste u Zagorju obavljala tvrtka Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije, a kako je taj četverogodišnji ugovor istjecao, Hrvatske ceste raspisale su, sukladno zakonu, novi natječaj.

No, na natječaju za održavanje državnih cesta u Zagorju ovog puta najpovoljniji ponudu dala je tvrtka PZC Brod iz Slavonskog Broda, pa su, opet sukladno zakonu, Hrvatske ceste donijele odluku i odabrale upravo tu tvrtku kao najpovoljnijeg ponuđača s kojim će sklopiti ugovor.

Ostali ponuđači, kao i kod svakog drugog javnog natječaja, imali su pravo na žalbu na takvu odluku Hrvatskih cesta, pa su to svoje pravo i iskoristili.

Međutim, dok je trajao žalbeni postupak, Hrvatske ceste nisu mogle potpisati ugovor s tvrtkom iz Slavonskog Broda, a isto tako niti davati naloge tvrtki iz Zagreba, s kojom im je ranije već istekao ugovor.

Rezultat svega je da se čitavi proces razvukao na dva mjeseca, no, kako doznajemo iz Hrvatskih cesta, sad je okončan i upravo je prošlog tjedna nova tvrtka s kojom su potpisali ugovor uvedena u posao u Zagorju te je počela s košnjom i uređivanjem.

Dakako, sve je to malo kasno i trebat će im puno vremena, ljudi, strojeva i opreme da sad sve dovedu u zadovoljavajuće stanje, no, eto, ako ništa drugo, sad barem znamo pravi razlog zašto je 'okoliš' velikog broja prometnica u Zagorju poprilično zapušten i 'obrastao'.