Otkrivena najdublja jama u Hrvatskom zagorju

jama  (2).jpeg

Nakon topografskog snimanja Ravne gore, u brdovitoj šumi u mjestu Goranec u općini Klenovnik, članovi Speleološke udruge 'Kraševski zviri' iz Ivanca otkrili su najdublju jamu u Varaždinskoj županiji i Hrvatskom zagorju. Radi svoje impozantne vertikalne dubine od 30 metara, nadjenuli su joj prigodno ime - Gliboka jama.

- Na početku je bila ona dosta sužena, tako da smo ulaz dva vikenda proširivali, a nakon toga se morala opremiti i postaviti za vertikalno napredovanje, rekao je Vinko Dubovečak iz Speleološke udruge 'Kraševski zviri' iz Ivanca.

Jedan za drugim članovi 'Kraševskih zvira' spuštali su se 30 metara pod zemlju.

- Bilo je iznenađenja i uzbuđenja jer u Zagorju nema previše dubokih objekata, najdublji su do 25 metara, tako da ovaj zvuk nismo već dugo čuli u Zagorju. Znamo ga čuti na ekspedicijama, primjerice na Velebitu, ali tu nas je baš lijepo iznenadilo - objasnio je Damir Androić iz Speleološke udruge 'Kraševski zviri' iz Ivanca.

- Specifična je upravo zbog svoje vertikalnosti. Znači nema previše polica i na dnu ima dosta siga, pa je zbog toga jako lijepa, dodaje Dubovečak.

Od 94 špilje i jame u Varaždinskoj županiji najviše ih se nalazi na prekrasnim obroncima Ravne gore i Ivanščice.

Pomalo je nevjerojatno da je prije manje od 2 mjeseca otvor ove jame bio veličine šake. Angažmanom vrijednih članova udruge 'Kraševski zviri' otkrivena je duboka jama, bolje reći visoka, kao jedna prosječna deseterokatnica.

Ova vrijedna ekipa vodi i speleološku školu u kojoj osposobljava nove članove tima.

- Izvori financiranja su nam pretežito projekti. Njih treba pripremiti, napisati, odraditi, podnijeti izvješće i tako dobiti financijska sredstva za istraživanje, ali svi speleolozi su volonteri, zaključuje Valentina Kraš, predsjednica Speleološke udruge „Kraševski zviri" iz Ivanca.

Tko zna, možda ljepota, veličina i okruženje Gliboke jame postanu pravi mamac za speleološki turizam na sjeveru, piše HRT.