Otvorena izložba ''Tradicija vinarstva i vinogradarstva Hrvatskog zagorja''

Autor Zagorje.com
Izložba (2).jpg

U srijedu, 2. listopada 2024. otvorena je u Muzeju vinogradarstva i vinarstva – Putniković, Pelješac, izložba Muzeja Radboa pod nazivom „Tradicija vinarstva i vinogradarstva Hrvatskog zagorja“ autorice Ivane Hazulin Pospiš, ravnateljice Muzeja Radboa. Izložba predstavlja bogatu povijest vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskom zagorju, ističući ključne trenutke koji su oblikovali njegovu vinsku tradiciju, vezu čovjeka i zemlje te važnost vina u kulturnom i društvenom životu ovog podneblja. 

Ova izložba nastala je u sklopu međumuzejskog projekta "Tradicija vinogradarstva i vinarstva dviju hrvatskih regija" Muzeja Radboa iz Radoboja i Muzeja vinogradarstva i vinarstva - Putniković s Pelješca. Izložba ima za cilj povećati vidljivost muzeja i muzejske djelatnosti, a pritom istražiti bogatu tradiciju vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskom zagorju, istaknuti važnost vina u kulturnom i gospodarskom kontekstu ove regije te educirati posjetitelje o povijesnim, tehnološkim i kulturnim aspektima vinskog svijeta. Izložba na Pelješcu ostaje otvorena do 2. studenog 2024. Također, Muzej Radboa ugostiti će i izložbu „Vino u tradicijskoj kulturi Pelješca“ Muzeja vinogradarstva i vinarstva Putniković, koja će biti otvorena u Radoboju, u Hiži vinove loze, 15. listopada 2024., u 18:00 sati.

U ovom zajedničkom projektu pod nazivom "Tradicija vinarstva i vinogradarstva dviju hrvatskih regija" realizirati će se uz izložbe i edukativni program pod nazivom „Vitis vinifera“ od strane Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku. Putem edukativnog programa želi se potaknuti botaničku radoznalost kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te im obratiti pažnju na veliki kulturološki i biološki značaj ove biljke, kako u povijesti tako i danas.

Cilj je projekta uspostaviti snažniju međumuzejsku suradnju triju muzeja i ponuditi kulturne sadržaje u skladu sa suvremenim muzeološkim i drugim stručnim dosezima uz povećanje vidljivosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

NAjčitanije