OTVORENO PISMO MINISTRU ZDRAVLJA: Od svih mjesta u Hrvatskoj zašto je Pregrada naknadno izostavljena za TIM1 hitne medicine

Autor M. Bašak

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša i načelnik Desinića Zvonko Škreblin traže hitan sastanak s ministrom zdravlja Darijem Nakićem

1371822399hitna.jpg

Grad Pregrada, Općine Hum na Sutli i Desinić poslali su otvoreno pismo ministru zdravlja Dariu Nakiću u vezi problematike formiranja tima T1 hitne medicinske službe. S obzirom da je Ministarstvo zdravlja na temu prijedloga reforme djelatnosti hitne medicine iznijelo podatak da se na području Krapinsko  - zagorske županije tim T1  ustrojava u gradu Klanjcu, a ne u gradu Pregradi, kako je navedeno u Nacrtu prijedloga Mreže hitne medicine gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj načelnici Huma na Sutli Zvonko Jutriša i Desinića  Zvonko Škreblin izrazili su svoje nezadovoljstvo tim novim  prijedlogom.

- Vrlo smo neugodno iznenađeni činjenicom da od svih mjesta u Hrvatskoj koja su predviđena za ustrojavanje tima T1 upravo Grad Pregrada naknadno izostavljen, odnosno zamijenjen Gradom Klanjcem. Naime, usporedbom statističkih podataka dežurstva Pregrade i Klanjca  o broju intervencija za 2015. godinu, proizlazi da je u Pregradi bilo daleko više intervencija  odnosno njih 2456,  dok je u Klanjcu broj intervencija iznosio 1865.

Također uzimajući u obzir prosjeka vremena hitnih i nehitnih  intervencija vidljivo je da s prosjekom od 23 min za hitne i sa 34 min za nehitne intervencije na području ispostave Pregrade potrebno najduže vrijeme od primitka poziva do  dolaska k pacijentu na području cijele Krapinsko-zagorske županije.

Dosadašnjom Mrežom hitne medicine na području grada Pregrade djeluje  punkt dežurstva u Pregradi,  koji ni sada ne zadovoljava potrebe stanovnika s područja Grada Pregrade te  Općina Hum na Sutli i Desinić koje mu gravitiraju, a riječ je o 14 562  stanovnika, što je opet znatno više  u odnosu na  punkt dežurstva u Klanjcu koji ima 9322 stanovnika na skrbi – pišu u otvorenom pismu. 

Isto tako, u 2015. godini punkt dežurstva Zavoda za hitnu medicinu u Pregradi u potpunosti obnovljen – ističu između ostalog u pismu i predlažu ministru zajednički sastanak kako bi mu iznijeli sve argumente s  ciljem rješavanja ovog  gorućeg problema  za stanovništvo na području Grada Pregrade te Općina Hum na Sutli i Desinić, očekujući ustroj  T1 hitne medicine u Pregradi.

NAjčitanije