OVE NEDJELJE: Tradicionalni završetak motociklističke sezone i blagoslov vozača i vozila

Autor zagorje.com

Cilj je ovogodišnje kampanje educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu

Blagoslov motora 6.jpg

Policijska uprava krapinsko-zagorska obilježit će 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa u nedjelju 20. listopada 2024. godine u Bedekovčini, kraj crkve Sv. Barbare, gdje se održava već tradicionalni završetak motociklističke sezone i blagoslov vozača i vozila.

Ovogodišnja kampanja provodi se u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. - usmjerena je na sigurnost motociklista i nosi naziv  „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“.

Cilj je ovogodišnje kampanje educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu.

Naime, unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim nepažnje, brzine i uobičajenih prometnih prekršaja povezanih s motociklistima, važno je istaknuti i nedovoljnu pažnju vozača drugih motornih vozila, onih na četiri i više kotača, prema puno ranjivijim sudionicima na dva kotača. Sve navedeno ukazuje na potrebu zaštite ove skupine sudionika u prometu kroz djelovanje prema njima, ali isto tako i prema ostalim sudionicima.

Zato je u sklopu kampanje definirano 12 pravila za vozače svih kotača koji podsjećaju i motocikliste i druge sudionike u prometu na važeće zakonske propise te posljedice njihovog nepridržavanja.

Ovogodišnja kampanja promovira 12 najvažnijih pravila za vozače svih kotača:
 
12 PRAVILA ZA VOZAČE SVIH KOTAČA
 
Poštuj prometna pravila jer spašavaju živote.
Poštivanjem prometnih pravila čuvaju se životi motociklista, ali i svih drugih sudionika u prometu.
 
Brzinu prilagodi ograničenjima i uvjetima na cesti.
Čak 43,1% smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštivali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti.
 
Vozi na propisanoj udaljenosti.
Održavajući propisanu udaljenost u vožnji, osigurava se dovoljno vremena i prostora za reagiranje u slučaju nepredviđenih okolnosti.
 
Poštuj „zebru“, propusti pješaka.
Nailazak na pješački prijelaz zahtijeva posebnu pažnju i obazrivost vozača. Obvezno je zaustaviti se i propustiti pješake.
 
Slalom vožnju prepusti skijašima.
Slalom vožnja, nepropisno pretjecanje, naglo mimoilaženje te obilaženje opasne su radnje vozilom koje ugrožavaju motocikliste i druge sudionike u prometu.
 
Ne vozi pod utjecajem alkohola.
Više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili su vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola.
 
Kacigu nosi na glavi, ne ispod sjedala.
Protekle godine zabilježeno je gotovo 20% više prekršaja nekorištenja zaštitne kacige u odnosu na 2022. godinu.
 
Dok voziš, usredotoči se na vožnju.
Telefoni, slušalice i drugi uređaji ometaju pažnju vozača. Oči je potrebno držati na cesti, a ruke na volanu. Pozivi i poruke mogu pričekati.
 
Vodi računa o svojoj vidljivosti u prometu.
Svjetla na vozilu trebaju biti upaljena danju i noću. Korištenje reflektirajućeg prsluka povećava vidljivost motociklista drugim vozačima.
 
Koristi vozilo za koje posjeduješ važeću vozačku dozvolu.
Vozač je osposobljen za upravljanje samo onim vozilom za koje posjeduje važeću vozačku dozvolu. U svim ostalim slučajevima on „precjenjuje“ svoje sposobnosti i dovodi u opasnost sebe i druge.
 
Ne skrivaj svoje registarske pločice.
Skrivanjem registarske pločice čini se prekršaj, ali i preuzima uloga vozača koji ne planira voziti prema propisima.
 
Redovito održavaj svoje vozilo.
Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46%.
 

NAjčitanije