Ovo je prvi grad koji će financirati rad dodatnih psihologa u osnovnim školama

Nedopustivo je da sva djeca nemaju jednaku skrb...

varaždin-

Inicijativom SDP-ovog gradskog vijećnika Lovre Lukavečkog, Varaždin će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će financirati rad dodatnih psihologa u osnovnim školama, najavljeno je na konferenciji za novinare. S obzirom na pandemiju koronavirusa koja je ostavila posljedice po mentalno zdravlje učenika koji su u posljednje dvije godine radili u poprilično složenim uvjetima, Odbor za mlade Grada Varaždina uvidio je potrebu za zapošljavanje dodatnih psihologa u onim osnovnim školama u kojima ih nedostaje, odnosno u kojima Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije odobrilo njihovo zapošljavanje.

Ova nova inicijativa predstavljena je u utorak prije regionalnog sastanka SDP-a na kojem je, uz vodstvo SDP-a Varaždina i Varaždinske županije Barbare Antolić Vupore, Miroslava Markovića i Nevena Bosilja, sudjelovao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je naglasio kako je za SDP kao stranku ljevice obrazovanje od izuzetne važnosti.

 Kako je istaknuo Grbin, to dokazuje i SDP-ov gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj koji je u osam mjeseci otkako je stupio na čelu Grada napravio velike iskorake. Riješeno je pitanje produženog boravka, provodi se kvalitetna politika stipendiranja, izjednačene su cijene privatnih i gradskih vrtića, a po pitanju borbe protiv menstrualnog siromaštva u školama Varaždin je postavio temelje koje danas slijedi cijela Hrvatska.

 

– Učenici i profesori su u zadnje dvije godine radili u nemogućim uvjetima što ima posljedice na psihu i zato svi trebaju pomoć. U socijalnoj državi to bi trebala osigurati država, no tamo gdje ona ne zna ili neće moraju djelovati jedinice lokalne samouprave – poručio je Grbin. Lukavečki je pojasnio da je riječ o inicijativi koju je pokrenuo nakon konzultacija s ravnateljima, roditeljima, učenicima i strukom, prije svega zbog neminovnog utjecaja pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje djece i mladih.

 

– Nedopustivo je da sva djeca, svi učenici, nemaju jednaku skrb, jednaku dostupnost psihologa. Predložili smo i osnivanje koordinacije svih osnovnoškolskih psihologa, ali i sažimanje svih aktivnosti koje provode udruge, organizacije i institucije koje se bave mentalnim zdravljem, kako bismo vidjeli nedostatke i prednosti i što treba u tom pogledu poduzeti, ali isto tako i suradnju sa svim drugim institucijama koje tu mogu pomoći – kazao je Lukavečki. Gradonačelnik Bosilj naglasio je kako vjeruje da će Varaždin ovom mjerom svoj djeci omogućiti lakše nošenje s ovom izazovnom situacijom, nedostatkom socijalnih kontakata i nastavom na daljinu.

– Ako neće država, onda će grad – poručio je Bosilj zaključivši kako će se sredstva za zapošljavanje dodatnih psihologa u školama u kojima ih nedostaje osigurati rebalansom proračuna u ožujku.