Ovo su Zagorci za kojima traga policija

FotoJet - 2023-08-30T175333.939.jpg

Danas, 30. kolovoza, obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba, a u Hrvatskoj se na taj isti dan prigodno, posebno obilježava i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Kako je tim povodom objavilo Ministarstvo hrvatskih branitelja, od ukupno 1806 neriješenih slučajeva nestalih osoba u Hrvatskoj, citiranom, "većinu čine hrvatski branitelji i civili nestali i ubijeni 1991./1992. godine u oružanoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku".

Kad je u pitanju Zagorje, odnosno, nestale osobe za koje se nestanak vodi u Policijskoj upravi krapinsko - zagorskoj, policija trenutno traga za sveukupno 16 osoba.

To su Dubravko Čanžek iz Krapinskih Toplica, Verona Havoj iz Zlatara, Andro Horvat iz Pregrade, Božidar Lihtar iz Mača, Stjepan Medvedec iz Mihovljana, Marija Odak iz Zagreba, Siniša Pavlović iz Desinića, Dragutin Ricijaš iz Klanjca, Božidar Seljan iz Velikog Trgovišća, Milan Smrkulj iz Krapinskih Toplica, Katica Šurina iz Velikog Trgovišća, Gjuro Vukman iz Lobora, Ivica Smodila iz Novih Dvora Klanječkih, Emanuel Gvardla iz Oroslavja, Željko Horvat iz Letovčana Tomaševečkog te Željana Đurđević koja je kao maloljetnica još prije dvije godine nestala iz Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, a inače je iz Starog Petrovog Sela.

Već smo ranije u nekoliko navrata pisali na temu nestalih Zagorki i Zagoraca za koje se traga već desetljećima, pa ćemo sad samo podsjetiti na nekoliko najintrigantnijih slučajeva.

Sigurno da je posebno interesantan slučaj Božidara Lihtara, rođenog 1957. godine, a čiji je nestanak prijavljen 1981., kada je Božidar imao svega 24 godine. Kako piše u evidenciji, napustio je mjesto boravišta u Zagrebu i udaljio se u nepoznato. Navedeno je kako ima pomorsku knjižicu Lučke kapetanije Rijeka, gdje je bio zaposlen kao mornar. Mještani Velikog Bukovca sjećaju se tog razdoblja kada je njihov sumještanin nestao. Bio je oženjen, kažu, no ne sjećaju se točno je li imao jedno ili dvoje djece. Radio je u Zagrebu i jednog se dana jednostavno nije vratio kući. Kružile su tada kojekakve priče, da se možda utopio, da je možda nekome bio dužan pa su ga ubili, da je možda otišao u inozemstvo, no s vremenom se o tome prestalo govoriti, a Božidar ili njegovo tijelo do danas nisu pronađeni.

Božidar Lihtar

Jedan od najmisterioznijih nestanaka posljednjih nekoliko godina zasigurno je nestanak Stjepana Medvedeca iz Kuzminca kod Mihovljana, inače, kriminalista u mirovini, koji je nestao u srpnju 2016. godine. Zadnje je viđen na području Gornje Šemnice, gdje je ostavio auto kod svoje klijeti, nakon čega mu se gubi svaki trag, a njegova kći je tada rekla kako je Stjepan neko vrijeme prije nestanka bio dosta utučen i depresivan. Klijet je bila zaključana, a ključevi su bili u Stjepanovom autu, koji je također bio zaključan. U potrazi su sudjelovali, policija, lovci, HGSS… no bezuspješno. I dan danas, a prošlo je od tada više od 7 godina, obitelj ne zna njegovu sudbinu.

Stjepan Medvedec

U policiji kažu da ne postoji neki rok od kojeg trenutka se osoba smatra nestalom, već se nestanak evidentira odmah po prijavi, a od zaprimanja prijave policija odmah poduzima radnje na pronalasku nestale osobe.

Primjerice, nestanak Marije Odak, rođene 1953., prijavljen je tek nakon 25 godina, od strane oca, a nestala je na novu godinu 1984. godine, udaljivši se s mjesta prebivališta u Zagrebu. Katica Šurina iz Ravnica u Velikom Trgovišću nestala je u Velikoj Erpenji 1989. godine. Iz kuće u Čretu se 1951. godine u nepoznatom smjeru i iz nepoznatog razloga udaljio Milan Smrkulj i to prije 31 godinu, a među nestalima se još uvijek vodi i Gjuro Vukman iz Petrove Gore, rođen 1906. godine, koji je nestao 1999. godine, udaljivši se od kuće u nepoznatom smjeru, hodajući uz pomoć palice.

Katica Šurina

Jedan od najmlađih za kojim se već dugo traga je Dubravko Čanžek iz Krapinskih Toplica čiji je nestanak prijavljen u rujnu 1995. godine. U trenutku nestanka imao je samo 23 godine, a ni nakon 28 godina od nestanka o njemu nema službenih informacija. Da je Andro Horvat iz Pregrade nestao prijavljeno je, kako piše u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, tek sedam godina nakon nestanka i to javnim pogovorom. Dakle, sudeći prema tim informacijama, Andro je nestao 1985. godine, a policiji je nestanak prijavljen 1992. Okolnosti njegovog nestanka nepoznate su do danas, a Andro koji je rođen 1953. godine, u trenutku nestanka bio je mladić star tek 32 godine.

Još jedan od misterioznih nestanaka o kojem smo također već pisali jest i onaj Božidara Seljana iz Jezera Klanječkog. Prije dvanaest godina razgovarali smo s njegovom sestrom Nevenkom koja nam je rekla kako od 22. svibnja 2011. godine o Božidaru nema nikakvih konkretnih informacija. - Dakle, on je oko 12 izašao iz birtije, a u periodu od dvanaest sati do dvanaest i trideset dva su prijatelja stupila s njim u kontakt. Onome koji je pričao s njim oko dvanaest i trideset je rekao da se nalazi u automobilu s nekim ljudima. Poslije kad smo zvali, mobitel više nije radio. To je zadnje što smo čuli o njemu – rekla nam je tada sestra Božidara Seljana o kojem se do danas još uvijek ništa ne zna.

Božidar Seljan


No, sudeći prema tvrdnjama policije, na svim slučajevima koje smo u ovom tekstu detaljnije opisali, kao i svima ostalima koje smo samo nabrojali, sveukupno njih 16, policija će aktivno raditi i dalje jer, kako kažu, potraga traje sve dok se osoba smatra nestalom. Ma koliko god da je vremena od nestanka prošlo.

Da bi prijavili nečiji nestanak ne morate čekati protek određenog vremena, na primjer 24 ili 48 sati. Nestanak osobe može prijaviti svatko tko ima saznanja ili opravdanu sumnju da je određena osoba nestala. Kad su u pitanju djeca i maloljetnici, prijavu o nestanku podnosi roditelj, zakonski zastupnik ili skrbnik.

Popis i fotografije svih nestalih za kojima traga PU krapinsko - zagorska pogledajte klikom na link OVDJE.