Pacijenti zagorske općine ogorčeni: 'Otišla nam je još jedna liječnica, tko će nas ubuduće liječiti?'

Autor jk
IMG_20240108_080731.jpg

Nakon što je s krajem godine iz jedne od ordinacija obiteljske medicine u Gornjoj Stubici otišla liječnica, među pacijentima se javila ogorčenost, a ujedno i bojazan hoće li moći i dalje na vrijeme i kvalitetno moći obavljati svoje preglede, konzultacije, dobivati uputnice i redovne lijekove.

Odlazak liječnice

U ambulanti u Gornjoj Stubici tri su ordinacije liječnika obiteljske medicine, a liječnici su se posljednjih godina gotovo stalno mijenjali. Do kraja prošle godine, radile su sve tri ordinacije. U jednoj dr. med. spec. obit. med. Andrea Horvat Hodžić, u drugoj dr. med. Ivana Štefanović Hojsak, a u treću je pokrivalo nekoliko liječnika. Kako doznajemo, s krajem godine, liječnica Ivana Štefanović Hojsak je napustila ambulantu, stoga su raditi ostale dvije ordinacije, uz napomenu da jedna od njih nema stalnog liječnika. Obzirom na velik broj pacijenata i njihovo nezadovoljstvo, upitali smo Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije, odnosno ravnateljicu dr. Nadu Dogan imaju li kakvi rješenje za ovu problematiku u Gornjoj Stubici. U odgovoru na naš upit, ravnateljica Dogan potvrdila je kako trenutno u ambulanti u Gornjoj Stubici zdravstvenu zaštitu pružaju dvoje ordinacije obiteljske medicine, koje skrbe o ukupno 3.493 pacijenta koji su, prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, upisani u ordinacijama u Gornjoj Stubici.

Liječnici na zamjenama

Rješenje za treću ordinaciju trebala bi biti liječnica koja bi to radno mjesto trebala preuzeti nakon završne specijalizacije. – Tijekom ljeta očekujemo povratak liječnice sa specijalizacije koja će preuzeti rad u svojoj ordinaciji – kaže ravnateljica Dogan. No, ova problematika nije trenutno prisutna samo u Gornjoj Stubici, već i u drugim zagorskim općinama i gradovima. U susjednoj Donjoj Stubici liječnici pokrivaju jedni druge već mjesecima. Tragičnom smrću dr. Anđelka Glivara, koji je ordinaciju obiteljske medicine vodio već godinama i bio omiljenim među pacijentima, njegova je ordinacija ostala prazna. Inače, u Domu zdravlja u Donjoj Stubici tri su ordinacije obiteljske medicine, a uz onu pokojnog dr. Glivara, druge dvije drže dr. Lidija Šipek i dr. Marin Kovačić. U početku su za vrijeme odsustva dr. Glivara druga dva liječnika preuzimala pacijente, a sada se u ordinaciji izmjenjuju liječnici u mirovini, što je potvrdila i ravnateljica Doma zdravlja KZŽ. – Natječaj za tu ordinaciju je otvoren i očekujemo da će se netko od mladih liječnika javiti – ističe.

Otvoreni natječaji za radna mjesta

Inače, na području Krapinsko – zagorske županije, u sklopu Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije, šest je ispostava Doma zdravlja: Donja Stubica (ambulante u Donjoj Stubici, Gornjoj Stubici, Mariji Bistrici, Oroslavju i Stubičkim Toplicama), Klanjec (ambulante u Klanjcu, Kumrovcu, Zagorskim Selima i Tuheljskim Toplicama), Krapina (ambulante u Krapini, Đurmancu, Petrovskom, Radoboju i jesenju), Pregrada (ambulante u Pregradi, Desiniću i Humu na Sutli), Zabok (ambulante u Zaboku, Bedekovčini, Krapinskim Toplicama, Velikom Trgovišću i Svetom Križu Začretju) te Zlatar (ambulante u Zlataru, Zlatar Bistrici, Novom Golubovcu, Mihovljanu, Maču, Loboru, Konjščini, Hrašćini Trgovišću i Budinščini). Nerijetko čujemo lijepe čestitke povodom odlaska nekog liječnika u mirovinu, no često za time budu i žaljenja pacijenata jer mjesta u ordinacijama ostaju ispražnjena ili ti isti umirovljeni liječnici moraju nastaviti raditi, kao zamjene. Ravnateljica Nada Dogan kaže kako u našoj županiji trenutno nedostaje pet liječnika obiteljske medicine, kako bi se zadovoljavao standard primarne zdravstvene zaštite u svim ispostavama, odnosno ambulantama. Pojasnila je i kako jedna ordinacija prema standardu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje može skrbiti o 2.125 pacijenata, a minimalan broj za ugovaranje iznosi 1.275. – Natječaji su kontinuirano otvoreni, za sad kandidata nema, a rad u ordinacijama organiziran je zamjenama s liječnicima na specijalizaciji i liječnicima u mirovini – zaključila je, za sada, ravnateljica Doma zdravlja KZŽ dr. Nada Dogan.