PAO DOGOVOR: U svim dječjim vrtićima u Zagorju roditelji će plaćati istu cijenu

FotoJet - 2022-12-14T231206.049.jpg

Čelnici općina i gradova s područja Krapinsko – zagorske županije sastali su se nedavno u Zlataru kako bi dogovorili jednu veliku i važnu novost za sve roditelje čija djeca u Zagorju pohađaju dječje vrtiće. Naime, kako su se usuglasili, iznos koji sufinanciraju roditelji za smještaj svoje djece u dječje vrtiće bit će isti u svim gradskim i općinskim vrtićima na području Krapinsko – zagorske županije. Potvrdio je to na sjednici Gradskog vijeća Grada Zaboka gradonačelnik Ivan Hanžek, predstavljajući vijećnicima svoj prijedlog gradskog Proračuna, prilikom čega je istaknuo kako se troškovi za predškolski odgoj sada drastično povećavaju.

-Vlada je povećala koeficijente i osnovice plaća u predškolskom odgoju. Hrvatska država spada u red onih država gdje Vlada određuje i utvrđuje kriterije za plaće, ali ne osigurava sredstva za te plaće. Vlada je potpisala kolektivni Ugovor sa sindikatima predškolskog odgoja kao i svih institucija, ali za razliku od školstva i visokog školstva, gdje Vlada kroz ministarstvo osigurava sredstva za podmirenje tih plaća, u ovom slučaju se radi o tome da su utvrđeni koeficijenti i osnovice plaća za zaposlenice i zaposlenike dječjih vrtića, koje treba osigurati lokalna zajednica – rekao je Hanžek podsjetivši da je organiziranje i financiranje predškolskog odgoja, dakle, u prvom redu dječjih vrtića, prema zakonu u nadležnosti gradova i općina, odnosno, jedinica lokalne samouprave.

Da je uistinu riječ o velikom problemu za jedinice lokalne samouprave, Hanžek je pokazao na zabočkom primjeru. – Nama su s ovogodišnjih 7,3 milijuna kuna, u koje je već ugrađeno povećanje plaća koje je stupilo na snagu 1. listopada, izdaci za dječji vrtić iz proračunskih stavaka sada narasli na 9,5 milijuna kuna. Uz to, treba reći i da od 1. travnja više nema Vladinih mjera za jeftinije energente, što znači da od 1. travnja možemo očekivati daljnje povećanje izdvajanja za predškolski odgoj – rekao je Hanžek.

Nakon same sjednice vijeća postavili smo gradonačelniku Hanžeku nekoliko pitanja vezanih uz spomenuti sastanak čelnika zagorskih gradova i općina, no, rekao je kako za sada još ne može puno otkrivati dok ne dođe do konačnog usuglašavanja. – Ako smijem reći, nadam se da mi kolege načelnici i načelnice općina i gradonačelnici gradova iz Zagorja neće to zamjeriti, ali mi smo imali sastanak zbog situacije u koju nas je dovela Hrvatska vlada i ministarstvo, koje je prihvatilo kolektivni ugovor za dječje vrtiće, koji prouzročuje izuzetno veliki skok troškova osoblja. Niti ja, a siguran sam niti ostale kolegice i kolege, nismo protiv rasta plaća. Dapače. Nisam niti protiv većeg izdvajanja za zaposlene. Međutim, kad istovremeno ne povećavate izvore sredstava iz kojih mi sami financiramo vrtiće, onda je to situacija u kojoj će mnoge općine i gradovi doći na rub egzistencije jer će samo financirati dječje vrtiće. Mi smo zajednički analizirali na nivou Zagorja cijene i uvjete i mislim da bitnih razlika nema. Moram reći da smo se svi zajedno dogovorili da ćemo zajednički krenuti s istim učešćem roditeljima, jer su ekonomske cijene vrtića unutar sto do tristo kuna razlike. No, ponavljam, Vlada nas je dovela u tu situaciju – rekao nam je Hanžek, rekavši da su na sastanku bili svi koji imaju vrtiće, izuzev nekih koji su se opravdano ispričali i telefonski se javili da su spriječeni.

Kako je naglasio, čelnici zagorskih gradova i općina bili su u tome vrlo jedinstveni. – Ipak imam nešto staža u lokalnoj samoupravi, u kojoj sam na neki način još od 1993. godine i još nikad nisam vidio toliko međusobnog razumijevanja i toliki konsenzus bez obzira na stranačku pripadnost. Svi smo se, od HDZ-a, SDP-a, HNS-a zajednički našli 'u sosu', vagnuli i procijenili koje su to medijalne vrijednosti i dogovorili se da idemo sa zajedničkim, istim učešćem roditelja. Ponavljam, ne velim da su te plaće zaposlenih u vrtićima velike, pogotovo kad uzmemo u obzir inflaciju, ali jednostavno država mora u toj svojoj velikodušnosti, u kojoj odlučuje o našem novcu, povećati i naš udio u sredstvima za lokalne samouprave – ponovio je gradonačelnik Hanžek.

Iako na naše konkretno pitanje koliki 'jednaki iznos' je dogovoren da ga roditelji u svim zagorskim vrtićima plaćaju, za sada nije dao odgovor, dok ne dođe do konačnog usuglašenja svih gradova i općina, ono što je sasvim jasno jest da će zbog povećanja ekonomske cijene vrtića iznos koji će plaćati roditelji svugdje biti povećan. – Da, vrtići će, nažalost, za roditelje poskupjeti u svim gradovima i općinama, osim u onima u kojima su već poskupjeli – potvrdio nam je gradonačelnik Hanžek još jednom istaknuvši kako je općine i gradove na to prisilila Vlada RH.

Ipak, iako odgovor i točnu informaciju o konkretnoj jedinstvenoj cijeni koju će za smještaj djece u dječji vrtić plaćati Zagorci još nemamo, prema jednom našem neslužbenom izvoru ta cijena u svakom slučaju neće biti veća od 150 eura. - Zapravo, kad gledate postotak učešća roditelja, on se zapravo u većini slučajeva smanjuje. No, iznos raste jer je porasla ukupna, ekonomska cijena vrtića. Dakle, gradovi i općine i dalje će za djecu u vrtiću izdvajati više nego roditelji, no, sadašnje stanje je neodrživo, pogotovo za one općine koje su zgradile nove vrtiće, koji su im sada puni djece, ali i novozaposlenih. Stoga mi je razumljivo da su gradovi i općine prisiljeni podići cijenu vrtića za roditelje. A to što su se svi sastali zajedno i što to dogovaraju na nivou cijelog Zagorja, na to su politički prisiljeni. Naime, roditeljima je svako poskupljenje dodatni teret i moglo bi biti nezadovoljstava, pokušaja seljenja iz vrtića u vrtić, kao i prigovaranja zašto je u jednoj općini jeftinije, a u našoj skuplje. Tako da je to poprilično mudar potez - pojasnio nam je naš sugovornik, jedan od iskusnih zagorskih lokalnih političara, koji nas je zamolio za anonimnost.