Pariz se guši u smradu: Smetlari u štrajku, prijeti invazija štakora

paris.jpg

U glavnom gradu Francuske štrajkaju smetlari. Rezultat? Hrpe smeća na ulicama, političari koji urlaju jedni na druge, ali i - invazija štakora.

Vreće za smeće ovaj vikend preplavile su pločnike Pariza – pogotovo na područjima koja vrve restoranima. Hrpe na nekim dijelovima sežu do ramena. Situacija je nastala jer su pariški skupljači smeća u štrajku još od 6. ožujka, prosvjedujući tako protiv kontroverzne reforme francuskog mirovinskog sustava koju zagovara predsjednik Emmanuel Macron, prenosi Politico.

Reforma bi povisila dob umirovljenja za skupljače smeća, koji po trenutnom sustavu mogu otići u prijevremenu mirovinu zbog težine posla koja negativno utječe na njihovu očekivanu životnu dob. Reformom se predlaže da skupljači smeća mogu ići u prijevremenu mirovinu s 59 godina umjesto dosadašnjih 57.

Zbog štrajka se na ulicama Pariza do ponedjeljka – osmog dana štrajka – nakupilo oko 5.600 tona neskupljenog otpada, rečeno je iz ureda pariške gradonačelnice.

“Us*ano je, ružno i zaudara,” kaže 23-godišnja Mathilde Boyer koja živi na jugu grada.

Iako je zabrinuta zbog sanitarnih rizika, Boyer kaže da suosjeća s radnicima. “To pokazuje da male ruke rade posvuda u Parizu i da se njihov rad, kao i njihovo pravo na pristojan život i mirovinu, mora poštovati,” kaže ona.

Stanovnici nisu zabrinuti samo zbog planine vreća smeća. Pravi problem jest što je Pariz, kao i većina velikih gradova, prepun štakora.

Na svakog stanovnika Pariza u gradu živi 1.5 do 1.75 štakora, što Grad svjetla čini jednim od štakorima najzagađenijih gradova na svijetu. Francuska Nacionalna liječnička akademija izdala je prošlog srpnja upozorenje o “prijetnji po ljudsko zdravlje” koju predstavljaju štakori i boleštine koje oni mogu prenijeti na ljude.

Situacija je ovaj vikend dovela do političke svađe kada su čelnici nekoliko pariških okruga izjavili da bi se štrajk mogao pretvoriti u ogroman rizik po javno zdravlje, pozvavši gradonačelnicu Pariza, socijalistkinju Anne Hidalgo, da nešto poduzme.

Sve je eskaliralo u nedjelju navečer kada je ministar transporta koji želi preuzeti gradonačelničku funkciju, Clement Beaune, direktno okrivio gradonačelnicu za stanje u Parizu.

“Sedam dana bez odvoza otpada. Smrad i trulež,” napisao je Beaune na Twitteru u nedjelju navečer, objavivši fotografije prepunih kanti za smeće.

“Milijunti primjer nepoduzimanja i prijezira prema Parižanima,” dodao je, zbog čega je ured gradonačelnice reagirao.

“Riječ ‘trulež’ dobro opisuje vašu viziju socijalnog dijaloga,” rekao je zamjenik gradonačelnice, Antoine Guillou. “Ako ste zbilja toliko zabrinuti za Parižane i Francuze, povucite svoju nepravednu mirovinsku reformu koji oni masovno odbacuju.”

U TV intervjuu u ponedjeljak ujutro, glasnogovornik vlade Olivier Veran također je prozvao Hidalgo i optužio ju da podržava štrajk.

“Kakvu poruku šalje gradonačelnica Pariza? Njen posao je da to raščisti s Parižanima,” rekao je Veran.

Dnevni list Le Parisien navodi da će štrajk trajati najmanje do srijede, kada će predstavnici sindikata glasati o tome hoće li nastaviti sa štrajkom ili se vratiti na posao.

No štrajk bi mogao potrajati, budući da su iz sindikata već izjavili da će nastaviti s akcijom sve dok vlada ne povuče svoju mirovinsku reformu kojom se u zemlji želi povisiti dob za mirovinu sa 62 na 64 godine.

U srijedu i četvrtak parlament će glasati o prijedlogu, a predviđa se da će glasanje biti vrlo tijesno. Moguće je da će reforma formalno biti izglasana do kraja tjedna.

Istovremeno, Parižani su spremni izdržati.

Smeće “nije baš najdivniji prizor, ali u tome je i cilj štrajka,” kaže 28-godišnji Guillame Meigniez sa sjevera grada.

Meigniez dodaje da ga štakori ne brinu previše jer ih i inače “već ima poprilično i nije baš da će početi u skupinama napadati ljude.”

No “ako štakori zaista dođu, to bi moglo unijeti malo nemira,” dodao je, piše N1.