Petarde i redenici su zabranjeni, kazne su pozamašne

Autor zagorje.com
petarde

Podsjetimo, od danas pa do 1. siječnja službeno je dopuštena uporaba pirotehnike - osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni cijelu godinu.

Prijatelji životinja mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku. Poručuju da će time dati pozitivan primjer djeci, koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, i to člankom 90., normirano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 € kazniti za prekršaj fizička osoba ako:

• je mlađa od 18 godina, a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (članak 62. stavak 4.)
• upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 od 2. siječnja do 26. prosinca (članak 62. stavak 4.)
• u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 (članak 62. stavak 5.)
• nabavlja, posjeduje ili upotrebljava petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe (članak 62. stavak 6.).

Člankom 92. normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 € kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva.