Petnaest godina života u paklu

Autor

-Petnaest godina maltretira moju sestru fizički i psihički, govori joj da je kurva, prasica i da će je ubiti. Sustavno j

p_511445crna_silovanje.jpg
-Petnaest godina maltretira moju sestru fizički i psihički, govori joj da je kurva, prasica i da će je ubiti. Sustavno je zlostavlja i fizički, zbog čega ima puno tijelo ožiljaka od njegovih napada. Moja sestra godinama već živi u paklu- ispričala nam je Ivana Nežmahen potresnu priču o dugogodišnjem obiteljskom zlostavljanju u obitelji njezine sestre Božene Belošević (38) iz Podbrezovice kraj Đurmanca.


Niz je godina Ivana šutjela o teško narušenim odnosima u sestrinoj obitelji, a nakon što je šogor Branko (44) počeo i njoj prijetiti, odlučila je otići na policiju i prijaviti ga. Božena Belošević i dvoje maloljetne djece bolnu su istinu zatim ispričali nadležnom krapinskom Centru za socijalnu skrb koji ih je prije mjesec dana smjestio u sigurnu kuću.

Teško djetinjstvo

Život nije mazio dvije sestre, koje su i same kao žrtve obiteljskog nasilja u ranom djetinjstvu smještene u obitelji skrbnika na Trškom vrhu. –Trpjele smo nasilje od rane mladosti. Roditelji su nam bili nezaposleni, a sve ono što su zaradili u fušu su potrošili na alkohol. Moja sestra, dvoje braće i ja smo tada izdvojeni iz obitelji- priča Ivana. Zamjenska obitelj Josipa i Milke Dolovčak, koja je prije njih udomila 11-ero djece, dvjema je djevojčicama pružila sretno djetinjstvo i normalan obiteljski život. Nakon što su se obje udale, Ivana ostaje živjeti na Trškom vrhu, dok Božena odlazi u Podbrezovicu.

-Nakon samo tri tjedna braka mi se požalila da je tuče, vrijeđa i maltretira. Rekla mi je da ne zna što se s njim dogodilo. Govorio joj je da je kurva i prasica, neprestano ju je psovao, udarao nogom, vukao za kosu. Tada sam joj rekla da ga napusti i preseli se k meni. Već se spakirala i došli smo po nju, ali on se tada rasplakao i obećavao joj je da neće više nikada. A radio je to idućih 15 godina- potreseno govori Ivana te dodaje kako njezina sestra sve te godine nije imala snage otići od supruga bojeći se njegove osvete.

Premekano kuhano jaje

Dodaje da ju je samo jednom vodila kod doktora, nakon što ju je suprug brutalno premlatio i iscipelario, tako da joj je cijelo tijelo bilo prepuno modrica, a lice potpuno izobličeno i naotečeno, a sve zato što je on smatrao da mu je jaje skuhano za doručak premekano.

-Skrivala se od mene tada i nije se htjela pokazati. Okretala mi je leđa, a ja sam znala što je. Jedno joj je oko bilo skroz zatvoreno, drugo na pola, lice naotečeno, nos pomaknut, zubi su joj se klimali, puknuta arkada i usnica. Odvela sam je kod doktora. Bojala se reći na policiji tko joj je to učinio, pa im je rekla da je cijepala drva i da joj je cjepanica skočila u lice. Te ju je iste večeri suprug i silovao- bolno govori Ivana, kojoj se sestra jedinoj povjeravala o teškom životu uz muža. Božena je gotovo svakodnevno živjela u strahu od suprugove teške ruke, trpjela teško fizičko i verbalno zlostavljanje, tvrdi Ivana, a povod su bile najbanalnije sitnice. –Po cijele ju je dane kleo, poživčanio bi i planuo zbog najmanje sitnice. Ako na primjer nešto nije mogao pronaći, pljusnuo bi je ili joj pljunuo u lice. Jednom me nazvala i pitala da li postoji neki losion za brži rast kose. Ne trebam vam niti pričati zašto me to pitala. Vukao ju je tako dugo za kosu dok mu šaka kose nije ostala u ruci- kroz suze govori Ivana te dodaje kako je sestra uvijek nalazila rješenja i opraštala suprugu.

Prema Ivaninim riječima nakon svakih batina Branko je supruzi prijetio smrću, ako ikome kaže da ju je istukao ili ako potraži liječničku pomoć. Ivana dodaje i da je stalno uzimao sestrinu plaću i njome raspolagao, a Božena i djeca se nikada nisu smjela koristiti kupaonicom i paliti bojler u njoj, čak ni u tri godine kada je Božena morala njegovati Brankovu nepokretnu majku. –Djeca su se samo jednom u životu istuširala u toj kupaonici, koja je bila inače samo za mog šogora. Nije im dao da troše struju, čak im ni šparet na plin nije htio kupiti do nedavno, nego su po cijele dane, po ljeti i zimi, morali ložiti u peći. A i onda kad im je nabavio peć na plin, nije im htio zamijeniti plinsku bocu- dodaje.

Osim majke koja je umrla, u obiteljskoj kući i danas živi Brankov brat Josip, koji se nalazi u mirovini i koji tvrdi da nije bilo nasilja u obitelji. –I Branko i njegov brat koji je kronični alkoholičar su u mirovini jer su proglašeni nesposobnim za rad. Branko se inače bavi svinjokoljom, a kad je meni počeo prijetiti i nazivati me telefonom govorio mi je da će me rasporiti, ubiti i odslužiti. Uzimao je novce od moje sestre, od svojeg brata i danas pokojne majke i bavio se kamatarenjem. Moja mu je sirota sestra trebala da mu služi i robuje, radi u kući i na zemlji. Bila je potpuno pod njegovom vlašću. Svaki joj je dan diktiral što da radi. Kako bi to drugačije mogla nazvati nego robovanjem- pita se Ivana koja napominje kako je Božena u posljednje vrijeme sve češće razmišljala o samoubojstvu i govorila kako joj teže padaju neprestane psovke, nego batine. U 15 godina poznanstva Branko nikada nije verbalno napadao svoju šogoricu i bio je prema njoj ljubazan, kao što je i prema ostalim ljudima, govori Ivana, koja je svoju sestru posjećivala kada je Branko spavao ili ga nije bilo kod kuće.

Zlostavljanje se nastavlja

-Moja je sestra cijeli život živjela u smrtnom strahu od tog monstruma. Sklonila se s djecom u sigurnu kuću tek kada je počeo prijetiti meni, ali ni tamo nije sigurna. On je i dalje naziva i govori joj da se mora vratiti kući, povući svoj iskaz i nagovoriti mene da ja povučem svoj- priča Ivana. Sestrama je nedavno umro skrbnik, a prema riječima Ivane, njen je šogor iskoristio tu tešku situaciju i pričekao Boženu prije sprovoda i odveo je kući. Ubrzo zatim, Branko je došao u grad u kojem su sklonjeni Božena i djeca, i proveo neko vrijeme s njima u parku. –Bila je tako odlučna da ga napusti, dobila je priliku da počne novi život, a sad se počela predomišljati. Napunio joj je uši time da sam ja 15 godina hodala u njihovu kuću samo zato da njega odvučem u krevet. Rekao joj je da je naš skrbnik umro zbog toga što je pročitao u jednim novinama moj iskaz. Govori joj da sam za sve ja kriva, da se mora vratiti kući. Obećava joj da će se promijeniti- kroz suze će Ivana te dodaje da će učiniti sve da zaštiti svoju sestru i nećake. Ivana tvrdi i da njen šogor posjeduje dvije puške i pištolj, koji nakon pretresa kuće nisu pronađeni, iako je često viđen kako hoda s puškom uokolo. –Meni je prijetio da će me srediti, da ću uskoro u pakao, da nema te policije koja bi ga mogla zaustaviti, a sve je to govorio pred svojom vlastitom djecom, istom onom koja sada uživaju u normalnom načinu života bez njega, koju vode u kazalište i toplice i kojima je pružena određena sigurnost, sve ono što nikada nisu imali- priča. Ivana dodaje kako Branko preko telefona pokušava na sve načine vratiti djecu i ženu kući, obećava im stvari koje im nikada nije pružao.

Zbog svakodnevnih kontakata s mužem koji joj je napunio uši glupostima i straha, Ivana se boji da njezina sestra ne popusti i vrati se kući. –Nakon svega, ona je psihički slaba osoba. Za tog manipulatora ona je samo lutka na koncu koju pomiče kako se sjeti. Bojim se da je ne nagovori da se vrati kući, jer će je sigurno ubiti- govori Ivana . -Napišite da poručujem svojem šogoru da nema tih prijetnji koje bi me mogle nagnati na to da povučem svoj iskaz i borit ću se svim snagama da se pravda zadovolji. Pravda je spora, ali dostižna- odlučno će Ivana.


Krivična prijava protiv oboje

Protiv Branka Beloševića podnijeta je krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja u obitelji i zapuštanja maloljetne djece, potvrdio nam je Stjepan Petrinec iz zagorske policije, no krivična prijava je podnijeta i protiv Božene Belošević zbog toga što nasilničko verbalno i fizičko ponašanje nije tijekom godina prijavila nadležnim institucijama, odnosno policiji i centru za socijalnu skrb. Takvo je ponašanje prisutno u obitelji tri i više godina, dodao je Petrinec, a pokrenut je i postupak oduzimanja djece roditeljima. Za navedena kaznena djela predviđena je zatvorska kazna u trajanju od tri mjesece do tri godine. Zamjenica općinskog državnog odvjetništva u Krapini Jasna Mehun potvrdila nam je da će se protiv Branka Beloševića povodom kaznene prijave Ivane Nežmahen podnijeti optužni prijedlog krapinskom Općinskom sudu.

Djecu na sigurno

Kontaktirajući krapinski Centar za socijalnu skrb, ravnateljica Marija Kahlina nam je rekla kako se Božena Belošević ne slaže s objavljivanjem njezinih privatnih i obiteljskih stvari u novinama, zbog čega je i došla u sukob sa sestrom Ivanom. Želeći čuti i Boženinu stranu priče, ostavili smo kontakt telefon na koji se može javiti, ali do zaključenja ovog broja ona to nije učinila. Krapinski CZSS dao je prijedlog sudu za donošenjem odluke o oduzimanju roditeljima prava na život i odgoj njihove maloljetne djece te povjeravanje na odgoj i čuvanje ustanovi socijalne skrbi. Sud je roditeljima izrekao privremenu mjeru oduzimanja djece i ona su povjerena ustanovi socijalne skrbi, pri čemu majka može boraviti s djecom jedino u Domu za žrtve obiteljskog nasilja, dok je ocu svaki kontakt zabranjen. U slučaju da se majka odluči trajno vratiti kući, bit će joj dozvoljeno posjećivanje djece, koja će se u tom slučaju smjestiti u neku od socijalnih ustanova. U tijeku je medicinsko vještačenje Branka i Božene Belošević.

Posljednja informacija

Prema posljednjim informacijama djeca su otišla na more u sklopu programa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi prema kojem grad Zagreb osigurava smještaj na moru djeci iz udomiteljskih obitelji, a Božena Belošević je samovoljno napustila Utočište sv. Nikole do njihovog povratka i vratila se kući u Đurmanec.
NAjčitanije