Petokrake vratit na spomenike

Autor

Riječima «Drugovi i drugarice, otvaram sjednicu», predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca Krapin

TitoSpomenikV.jpg
Riječima «Drugovi i drugarice, otvaram sjednicu», predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca Krapinsko-zagorske županije Mijo Balija, u Zaboku počeo sjednicu predsjedništva na kojem je jedna od glavnih tema bilo stanje spomenika i kosturnica NOB-a.


Kako se čulo na sjednici, na području Hrvatskog zagorja postoji šezdesetak spomenika NOB-u, petnaest spomen ploča i sedam kosturnica, od kojih je znatan broj uništenih, uklonjenih i devastiranih.

Ukupno je uništeno i srušeno 10 spomenika i jedna kosturnica, 7 spomenika je devastirano (odnosi se uglavnom na uklanjanje petokrake zvijezde), a od četiri uklonjena spomenika još ni jedan nije vraćen.

Obnova u suradnji s lokalnim vlastima

Upravo je vraćanju, obnovi i uređenju spomenika NOB-u posvećeno glavno mjesto u usvojenom programu rada zagorske Zajednice udruga antifašističkih boraca za ovu godinu.
-Uspostavit ćemo češće kontakte s gradskim i općinskim vlastima u pogledu obnove i održavanja spomenika palim borcima te značajnim ličnostima i događajima iz Narodno-oslobodilačke borbe. U tom cilju će se s organima vlasti pokrenuti vraćanje svih uklonjenih spomenika, skulptura, na ranija mjesta ili na odgovarajuća nova mjesta, koja moraju dostojno odraziti značaj tih spomenika. Pokrenut ćemo i obnavljanje srušenih spomenika palim borcima i obilježja značajnih događaja iz NOB-a Hrvatskog zagorja. Svako eventualno preseljenje mora biti dogovoreno s antifašističkim udrugama –rekao je Balija.

Vraćanje simbola petokrake zvijezde

-Spomenicima treba vratiti simbol petokrake zvijezde jer je pod tim simbolom oslobođena zemlja te su joj pripojeni gradovi, krajevi, otoci i more. Isto tako, nad spomenikom drugu Titu u Kumrovcu se mora uspostaviti stalni video nadzor kako bi teroriste odvraćali od kulturocida i skrnavljenja povijesti. Također, pokrenut ćemo održavanje svih spomenika, uključujući stalno održavanje okoliša pa i njegovo uljepšavanje –predstavio je glavne ovogodišnje aktivnosti ZUABA-e, predsjednik Mijo Balija.

Zagorski antifašisti također su izrazili nezadovoljstvo uklanjanjem izložbenih postava o NOB-u iz Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, kao i iz stare škole u Kumrovcu koju je polazio Josip Broz Tito te traže njihovo vraćanje.

Zagorski list
NAjčitanije