Pijani vozač Presečki toura sat vremena vozio u krivom smjeru

Autor

Punih je sat vremena S. Z., pijani vozač autobusa punog putnika, među kojima je bilo i 15-ero djece, divljao u nedjelju

p_845604vozac.wide.jpg
Punih je sat vremena S. Z., pijani vozač autobusa punog putnika, među kojima je bilo i 15-ero djece, divljao u nedjelju poslijepodne zavojitim i strmim cestama na povratku iz Tuheljskih toplica prema Zagrebu prije nego što su ga četvora policijska kola presrela na Aveniji Bologna i prekinuli tu stravičnu vožnju.

Djeca su plakala i padala sa sjedala, a odrasli su vrištali, prepričavaju putnici koji su ipak svi neozlijeđeni preživjeli taj put tijekom kojeg je pijani vozač jedva izbjegao frontalne sudare, vozio u suprotnom traku i prenaglo ulazio u zavoje.

Odmah smo shvatili da je pijan i u vožnji smo ga upozoravali da se koncentrira jer je činio brojne prometne prekršaje. Osim što je vozio brzo, pokušavao je pretjecati automobile i to preko pune crte! Petnaestak djece u autobusu plakalo je i vrištalo od straha, a smirili su se tek kad je policija zaustavila autobus

Putnici su panično mobitelima nazivali policiju iz autobusa. Patrola je autobus počela pratiti kod Zaprešića. Nakon što je utvrđena točna lokacija vozila, policajci su ga presreli na autobusnoj stanici na Aveniji Bologne u Podsusedu. S. Z.-u je na licu mjesta izmjereno 1,3 promila alkohola u krvi, a prema izjavama putnika on je čak jednom stao u kafiću u Velikom Trgovišću kako bi popio još jedno piće.

U autobus se vratio još pijaniji i neugodniji, a na pokušaje putnika da ga smire nakon što su shvatili što se događa, odmahivao je rukom i mrmljao im neka odu u drugi autobus ako im nije po volji kako on vozi. Prema riječima Rudija Kračuna koji je putovao s prijateljem, vozač je u bio pijan već u Desiniću.

- Odmah smo shvatili da je pijan i u vožnji smo ga upozoravali da se koncentrira jer je činio brojne prometne prekršaje. Osim što je vozio brzo, pokušavao je pretjecati automobile i to preko pune crte! Petnaestak djece u autobusu plakalo je i vrištalo od straha, a smirili su se tek kad je policija zaustavila autobus - ispričao nam je Rudi Kračun.

Na stanici u Tuheljskim toplicama ukrcala se Nadica M. s obitelji, koja je odmah primijetila da vozač ima krvave oči te da bazdi po alkoholu. - Doživjela sam tešku prometnu nezgodu na Zagorskoj cesti prije 9 godina i od tada sam invalid. Još sam u šoku, kao da sam ponovno proživjela isto. Proradila mi je i žuč, a moja kći i unuk neprestano su plakali - rekla nam je Nadica M., koja je zvala policiju.

Njezina kći navela je da je vozač čim je izišao iz Tuhelja na širu cestu počeo luđački voziti. U zavoje je, veli Vlatka M., ulazio toliko naglo da su svi bili uvjereni kako će se prevrnuti. U nekoliko navrata djeca su pala sa sjedala, dok je ona svog 4,5-godišnjeg sina čvrsto držala u rukama.

Ljudi su se, kaže, isprva pogledavali, pitajući se što se to zbiva, no ubrzo su shvatili da je stvar doista ozbiljna. Njezin suprug Domagoj M., koji boluje od epilepsije i morao je popiti lijek tijekom vožnje, u jednom je trenutku prišao vozaču ne bi li ga nekako umirio.

- Lagano sam mu prišao i primio ga za leđa, a on je samo promrmljao da bi se svi trebali preseliti u drugi autobus. Čak je u jednom trenutku zaustavio autobus nasred ceste u Velikom Trgovišću te otišao u obližnji caffe bar, odakle ga je izvukao jedan od putnika. Čuli smo kako se vani nekoliko minuta svađaju, a onda je vozač ušao u autobus i sjedio nekoliko minuta. Krenuo je tek kada ga je potjerao, vjerojatno, vlasnik caffe bara - ispričao je Domagoj M.




Voditelj putničkog sektora Presečki toura Saša Šolman potvrdio je da je vozač tog autobusa zaustavljen na Aveniji Bologna te da je bio pod utjecajem alkohola, a kao takav je istog trena suspendiran.

- Prvenstveno će policija provesti svoju istragu i podnijeti prekršajnu prijavu, što je njihov dio posla, a mi ćemo unutar tvrtke postupiti prema našim pravilnicima. Oni pak za ovakve slučajeve predviđaju najstrože mjere. Moram istaknuti da otkada sam šef Putničkog sektora nisam imao ovakav slučaj - kazao je Šolman

Zamjenski vozač iz Gajnica ubrzo je poslan u Podsused kako bi dalje prevezao putnike do Autobusnog kolodvora, no većina putnika već je otišla javnim prijevozom.

• 18.30 trebao je krenuti autobus iz Desinića, no nestrpljivi putnici čekaju vozača autobusa
• 18.50 iz Desinića kreće vidno pripiti vozač
• 19.10 dolazak u Tuheljske toplice, Nadica M., njena kćer Vlatka i zet Domagoj M. te 4,5 godišnji unuk ulaze u autobus i primjećuju vozačeve krvave oči i alkoholni zadah
• 19.10 - 19.30 vozač mahnito vozi prometnicama, prelazi preko pune crte, naglo ulazi u oštre zavoje, u busu vlada panika, djeca plaču i vrište, odrasli upozoravaju vozača, vozač bahato ne posustaje
• 19.30 vozač staje nasred ceste u Trgovišću, ostavlja putnike te ulazi u obližnji caffe bar gdje nastavlja piti
• 19.40 vozač nastavlja svoju opasnu vožnju
• 19.47 putnici potajno obavještavaju policiju o opasnoj vožnji pijanog šofera, policija odmah po dojavi hitno intervenira te policijska kola kreću prema Podsusedu gdje ga namjeravaju zaustaviti
• 19.52 policija bez upaljenih rotirki slijedi autobus čiji vozač krši prometne propise
• 19.58 policija zaustavlja autobus, alkotestira vozača te utvrđuje 1,32 promila alkohola u njegovoj krvi
• 20.30 izbezumljeni putnici nakon odgledanog nevjerojatnog prizora odustaju od puta te prema centru Zagreba kreću javnim prijevozom
• 21 dolazi zamjenski vozač kojeg čeka tek nekolicina putnika koji su odgledali policijsku intervenciju do samog kraja

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije