Pitka voda za neke još samo san

Na području općine Konjščina u naselju Jertovec stanovništvo nema izgrađenog vodovoda. Dosad su se snalazili na razne na

voda.jpg
Na području općine Konjščina u naselju Jertovec stanovništvo nema izgrađenog vodovoda. Dosad su se snalazili na razne načine. Koristili su bunare, hidrofore, a pojedina su stanovništva koristila i dva lokalna vodovoda.


Pijenje i crpljenje vode iz lokalnih vodovoda loše je za zdravlje budući da se redovito ne čiste i održavaju na što upozorava i inspekcija.

Izgradnja vodovoda za visoku zonu Jertovec neophodna je i zbog toga što količine vode iz tih dvaju lokalnih vodovoda nisu dovoljne. Novi vodovod za visoku zonu Jertovec gradi se već dvije godine, a vodom će opskrbljivati oko 850 stanovnika.

- Ukupna investicija koštat će 6.111.481,00 kunu, a do sada je u projekat utrošeno 2.993.948,00 kuna- rekao je načelnik općine Konjščina Stjepan Curiš. -1.320.00,00 kuna su sredstva osigurana iz Fonda za regionalni razvoj, a sa 1.053.948 kuna sudjelovale su Hrvatske vode preko Zagorskog vodovoda- pojasnio je.

Sufinaciranje: 75 posto daju građani

-Sagrađena su dva rezervoara i to za naselje Đureki rezervoar za 100 kubika vode i rezervoar Crnekovići za 50 kubika. U tijeku je i izgradnja prepumpne stanice u naselju Furti- dodaje Curiš . -U ovoj godini očekuje se priključak za oko 30 domaćinstava, a ostatak priključit će se iduće godine. Cijena priključka još uvijek nije utvrđena, a utvrdit će se u dogovoru sa Zagorskim vodovodom. Domaćinstvo bi priključak vode trebalo platiti u iznosu od 75% od ukupne cijene priključka- pojasnio je načelnik.

Izvođač radova i nosilac investicije je Zagorski vodovod preko Hrvatskih voda, a glavno izvorište nalazi se u belečkoj Selnici. Još su dva vodovoda u pripremi izgradnje i to u naselju Peščeno i Gornja Konjščina- Klimen.

-Za izgradnju tih dvaju vodovoda imamo izrađen projekt i lokacijsku dozvolu. Cijena izgradnje vodovoda u Peščenom koštat će 890.730,00, a u Gornjoj Konjščini investicijska vrijednost projekta procjenjuje se na 2.240.630,00 kuna. Izgradnja tih dvaju vodovoda trebala bi započeti krajem ove ili početkom iduće godine- dodao je načelnik.


NAjčitanije