Plenković o slučaju Zambija: 'Ta posvojena djeca su hrvatski državljani. Štitit ćemo ih‘

PXL_160223_98327968.jpg

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako najoštrije osuđuje one koji bez dokaza prokazuju, motivirani mržnjom pod krinkom zaštite prava djece, osvrćući se na slučaj uhićenih hrvatskih državljana i na ozračje koje se stvara oko djece posvojene iz afričkih zemalja, javlja Jutarnji.

Premijer je na sjednici Vlade rekao kako će Hrvatska i hrvatska Vlada i dalje štititi prava i interese svojih državljana koji su trenutno u Zambiji, što i rade od trenutka kada su saznali za njihovo pretvaranje, putem diplomatskih i konzularnih predstavnika te drugih kontakata, polazeći od ustavne obaveze i bez presumiranja ičije krivnje.

"Zgroženi smo i najstrože osuđujemo retoriku i poteze onih koji bez dokaza osuđuju, stigmatiziraju i prokazuju. To je neodgovorno i opasno ponašanje, motivirano netrpeljivošću i mržnjom", poručio je.

Plenković je ocijenio kako politizacija ove teme očito služi za osobnu promociju pojedinaca i stjecanja vidljivosti određenih stranaka koji to čine pod krinkom zaštite prava djece u Africi i one koja su već prošla proces posvojenja, stekla naše državljanstvo i žive u Hrvatskoj.

"Govori se o navodnoj dobrobiti te djece, njihovoj sigurnosti, a s druge strane olako i bez dokaza se insinuira da su njihovi roditelji trgovci ljudima. Ovakva retorika je dovela do toga da ta djeca na ulici i u školi doživljavaju uvredljive komentare, da ih se naziva kupljenima, otetima i proziva da nemaju roditelje", upozorio je.

Naveo je kako su ta djeca došla iz siromašnih zemalja, često lošeg zdravstvenog stanja, nerijetko iz nasilnog okruženja i njihova integracija u naše društvo već je u samom startu ionako zahtjevna.

Plenković je pozvao hrvatske građane da ne dozvole da manipulacije, dezinformacije i govor mržnje u našem društvu budu glasniji i bitniji od dobrobiti te djece.

"Ako je u postupcima posvojenja bilo nepravilnosti, o tome će odlučivati nadležna hrvatska tijela, a nedostatke, za koje smo svjesni da postoje, adresirat ćemo kroz izmjene zakonodavstva", rekao je.

Vlada će u skladu sa zakonima štititi interese te djece, oni su hrvatski državljani, jednakopravni članovi našeg društva i imaju pravo na obitelj i sigurnost, dodao je.

"Jednako tako štitit ćemo pravo svakog našeg državljana na pravično suđenje i humano postupanje i u Hrvatskoj i u inozemstvu", poručio je Plenković, piše Jutarnji.