Plenković: 'Od 1. siječnja raste minimalna plaća, a povećat ćemo i staž majkama'

plenković.jpg

Plaće, mirovine i priuštivo stanovanje, Vladini su prioriteti u iduće četiri godine, istaknuo je premijer Andrej Plenković podnoseći Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o radu Vlade u kojem je nabrojio uspjehe svoje Vlade, piše Dnevnik.hr.

"Danas, na Užem kabinetu, odlučili smo da bruto minimalna plaća od 1. siječnja bude 970 eura, da se poveća za 130 eura", rekao je Plenković i poručio da Vlada na taj način pomaže onima koji imaju najmanje. Dodao je da u Hrvatskoj ima 100.000 ljudi koji primaju minimalnu plaću i rekao da Vlada svojom mjerom želi da im plaća bude takva da im omogući dostojanstveniji život.

Najavio je i promjenu formule za usklađivanje mirovine prema formuli 85:15 prema povoljnijem indeksu rasta plaća i troškova života, kao i da Vlada planira i u mjerama za jačanje obitelji i potporama obiteljima s djecom.

"Povećat ćemo staž majkama sa šest mjeseci na 12 za svako rođeno ili posvojeno dijete te uvesti godišnji dodatak", kazao je Plenković. Nova mjera koja se uvodi od 1. siječnja iduće godine je da se jednokratne naknade za novorođenu djecu povećavaju za 100 posto - s 309 na 618 eura. 

 

NAjčitanije