Plenković otvorio dio brze ceste, od Bedekovčine do Bračaka, pa zahvalio svima, ali ne i Hajdašu

Autor mb

Riječ je o projektu u koji su Hrvatske ceste proteklih godina uložile značajna sredstva i koji će značajno pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti Hrvatskog zagorja. Ovo je još jedan iskorak jačanja prometne infrastrukture u Hrvatskoj – izjavio je premijer Plenković na svečanom otvorenju koji je upriličen na čvoru Bedekovčina

    Image00005.jpg

Danas je svečano puštena u promet dionica brze ceste Zlatar Bistrica - Andraševec u dužini od 6,4 kilometara, što podrazumijeva dionicu od čvora Bedekovčina do Bračaka, koja je porezne obveznike stajala 120 milijuna kuna. Svečanom puštanju u promet navedene dionice brze ceste Popovec - Marija Bistrica – Zabok sa spojem na Breznički Hum nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a blagoslovili su je bedekovčanski i mačanski župnici Željko Horvat i Stjepan Halužan.

- Zadovoljstvo mi je danas biti ovdje na tehničkom otvaranju  dijela brze ceste između Andraševca i Bedekovčine, pravca koji povezuje Zabok i Popovec, sjeverne obilaznice Zagreba. Riječ je o projektu u koji su Hrvatske ceste proteklih godina uložile značajna sredstva i koji će značajno pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti Hrvatskog zagorja, osobito mjesta koja su uz autocestu, ali i pomoći svima onima koji idu dalje prema Zlatar Bistrici, odnosno Svetištu u Mariji Bistrici.

-Nadam se da će ovaj projekt biti nastavljen u ovoj i idućoj godini, kada se kreće u dovršetak dionice do Zlatar Bistrice te nastaviti projekt i dalje prema Popovcu - izjavio je premijer Andrej Plenković te istaknuo da je ovo još jedan iskorak jačanja prometne infrastrukture u Hrvatskoj, zahvalivši se i čestitavši svima onima koji su u ovom projektu dali značajan doprinos, posebno  ministru Butkoviću, njegovim suradnicima, ministru Kuščeviću i  županu Kolaru koji na ovaj način dobio vrlo važan sadržaj u KZŽ. Bivšem ministru Hajdašu Dončiću, koji je čitavi projekt pokrenuo, nije zahvalio.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da su Hrvatske ceste u 2016. godini na području Krapinsko - zagorske županije uložile oko 160 milijuna kuna, što čini 20 posto od ukupnih investicija Hrvatskih cesta. Ministar Butković najavio je i tehnički pregled spojne ceste Zabok – Krapina, odnosno dionice do Svetog Križa Začretja, za utorak, 7. veljače, a koja će se također za nekoliko dana pustiti u promet. Dodajmo i kako su trenutno u tijeku radovi na III. fazi ukupnog Projekta, koja podrazumijeva izgradnju nastavka brze ceste od Bedekovčine do Zlatar Bistrice, u duljini od 6,5 km i vrijednosti od 145 milijuna kuna.  

Župan Željko Kolar izrazio je veliko zadovoljstvo što je u ova prometnica konačno puštena u promet. -To puno znači za istočni dio županije, jer tamo gdje dođe takva cesta, dolaze i investicije i gospodarski razvoj, a na ovaj će se način rasteretiti i  državna cesta  koja prolazi kroz naseljena mjesta. Zahvaljujem ministru Siniši Hajdašu Dončiću za čijeg je mandata revidirana lokacijska dozvola iz 2008. godine i pokrenuta izgradnja te Vladi na čelu sa Zoranom Milanovićem koja je odobrila Hrvatskim cestama zaduženje preko HBOR-a za ove tri dionice koje su vezane.  Drago mi je da je započela izgradnja i treće dionice od Bedekovčine do Zlatar Bistrice. Ono što očekujem od ove Vlade i gospodina Plenkovića  je da osiguraju sredstva za daljnji nastavak izgradnje brze ceste – rekao je Kolar.

Iako ga na otvorenju ceste nisu ni spomenuli, bivšeg ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića, koji je započeo čitavi projekt, pozvali su na otvorenje. - Kao saborskom zastupniku koji je iz ove izborne jedinice, tj. Krapinsko – zagorske županije, drago mi je da se nastavlja gradnja brze ceste do Zlatar Bistrice. To je zapravo i bila zadnja odluka Vlade Zorana Milanovića gdje su osigurana sredstva za kompletan dovršetak dionice do Marije Bistrice. Nadam se da će se buduće dionice završiti u predviđenom roku, to je oko godinu dana. Još jednom želim podsjetiti, nevezano što sam ja iz Zagorja, što ovdje živim i što sam bio s ministar prometa, da je ovo jedna od najprometnijih dionica u Hrvatskoj, na kojoj je prosječni promet bio oko 10.000 vozila dnevno. Zbog toga je ova investicija u potpunosti opravdana jer ovaj kraj definitivno zaslužuje ovakvu modernu prometnicu - rekao je Hajdaš Dončić

NAjčitanije