PLENKOVIĆ UPRAVO POTVRDIO: Turudić će biti novi glavni državni odvjetnik

PXL_050224_109648538.jpg

Premijer Andrej Plenković obraća se javnosti nakon sastanka s koalicijskim partnerima na kojem se razgovaralo o Ivanu Turudiću, kandidatu predsjednika Državnog odvjetništva.

"Pozvali smo glavnog državnog odvjetnika, tj. kandidata s obzirom na niz informacija u medijima da se izravno obrati koalicijskim partnerima. Odgovorio je na stva pitanja", počinje Plenković.

"Stav svih članova vladajuće većine je da će svi sutra podržati Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika kao kandidata kojeg vlada predlaže saboru.

Osvrnuo se i na ocjene ustavnosti, navodeći da je i regulacija rada nedjeljom i zakon o izbornim jedinicama u skladu s Ustavom.

"U potpunosti otklanjamo tezu o nekakvom zarobljavanju institucija, ovo je bila transparentna procedura", kazao je.

"Tražili smo sigurnosnu provjeru za Turudića, dobili smo rezime njegovih provjera kao suca. Bile su takve da nema nikakvih zapreka da on bude sudac. Sve se napravilo u transparentnoj i javnoj proceduri. Stav vladajuće većine je jasan, odluka je jasna", rekao je.

Naveo da se mogao javiti bilo tko na natječaj te da su se javila četiri kandidata. “Mi smo lošu proceduru promijenili i učinili je javnom i transparetnom”, kazao je govoreći o trenutnom izboru šefa DORH-a u odnosu na to kako se to ranije činilo.

"Hoće li netko iz oporbe raditi dramu jer mu se kandidat ne sviđa, i to je moguće. Ovakva akcija do sada nije viđena. Izbor glavnog državnog odvjetnika se pretvorio u udar u vladu", rekao je.

"Poruke su tempirale za objavu ne da bi se diskreditirao kandidat, to je bilo nakon sve tri točke izbora, ostalo je samo glasanje. Da bi se onda uključili svi oni koji su da se ovaj kandidat izabere i da se našteti. Voajerizmom dilat privatne poruke koje nikakve veze nemaju s izborom...", rekao je Plenković.

“Budući da imamo iskustva s krizama, svatko tko nas pozna mogao je predvidjeti kakva će biti naša reakcija – politički snažna, nećemo dopustiti da sitni uski krug privilegiranih ljudi plasiraju te poruke i da ćemo reći ‘jao to je strašno’. "Ne, strašno je da se te poruke objavljuju, koji je javni interes u tome? Cilj je da se difamira novog glavnog državnog odvjetnika", kazao je.