Po učestalosti opijanja Hrvatska 8. od 35. zemalja


U organizaciji Povjerenstva za suzbijanje ovisnosti Krapinsko-zagorske županije u Krapini je održan stručni skup o rez

dd8b146e-aed3-4522-83a2-198d35629f68.jpg


U organizaciji Povjerenstva za suzbijanje ovisnosti Krapinsko-zagorske županije u Krapini je održan stručni skup o rezultatima ESPAD - ovog istraživanja o pušenju, pijenju i upotrebi droga među mladima. Povod je bio Mjesec borbe protiv ovisnosti (15. 11. – 15. 12.).

ESPAD - ovo istraživanje je jedno od najvećih istraživanja o navikama pušenja, pijenja alkohola i zlouporabi aktivnih droga među mladima između 15. i 16. godine u Europi. Provodi se već 12 godina s razmacima od četiri godine, a Hrvatska sudjeluje u istraživanju od samog početka. Rezultati Međunarodnog komparativnog istraživanja bit će predstavljeni u ožujku sljedeće godine. Razlog tome je što podaci još uvijek nisu obrađeni za sve zemlje pa su nam zasada prezentirani samo trendovi tih istih navika.

Bez regionalne analize

- Alkohol među mladima je najaktualniji i najveći problem s kojim se još uvijek ne zna kako izaći na kraj. Mladi s godinama piju sve više. Prema pokazateljima Hrvatska je visoko među europskim zemljama. Po učestalosti opijanja u proteklom istraživanu prije pet godina Hrvatska je bila 8. od 35. zemalja - prezentirala je prim. dr. sc. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dr. Kuzman navodi kako je tome jedan od razloga što prilike i poruke za mlade nisu jednostavne.

- Mlade treba upozoriti da je za njih alkohol puno štetniji, puno brže djeluje i ima puno teže posljedice zbog razvoja fiziologije tjelesne mase. Mi imamo zakone po kojima se djeci mlađoj od 18 godina ne smije prodavati alkohol. To piše i iznad blagajne. Istraživanja pokazuju kako naša djeca bez problema mogu kupiti za sebe pivo ili vino u dućanu. Svaku od tih prodavačica koja maloljetnicima prodaje alkohol treba kazniti. Maloljetnicima se, također, ne smije posluživati alkohol u kafićima. Svake godine kad je Mjesec borbe protiv ovisnosti novinari povedu sa sobom mlade i uvjere se kako maloljetnici bez problema dobe alkohol u kafiću - upozorila je dr. Kuzman.

Za ovo istraživanje nije rađena regionalna analiza, ali je za 'prošlo' sjeverozapadna Hrvatska prednjačila. Dodala je kako se treba poštivati zakon, a edukacija u školama ne smije biti pasivna. Isto tako, da škole trebaju aktivno pristupiti i školskom izletu i maturalnoj ekskurziji i svim situacijama u kojoj se događaju ekcesi. Trendovi pokazuju kako mladi u dobi između 15. i 16. godine puno puše, ali nema porasta.

- Ono što je značajno za Hrvatsku i za većinu zapadnoeuropskih zemalja je da sve više s cigaretama eksperimentiraju djevojčice. One su potpuno stigle, a ponegdje i prestigle svoje vršnjake. Otprilike svaki 4. ili 5. dječak u toj dobi puši – rekla je. Nada se kako će se pušenje ipak smanjiti kako zbog povećanja cijene cigareta, te zbog toga što se neće moći pušiti u kafićima.

Konzumacija marihuane stagnira

Eksperimentiranje mladih s marihuanom dosegnulo je plato i stagnira od 2003. godine. - U dobi do 16. godine u prvim razredima SŠ u Hrvatskoj 20 do 30 posto dječaka i 15 posto djevojčica probalo je marihuanu. Kad dođemo do drugog razreda srednje škole, onda je to praktički svaki drugi dječak. Odgovornost nije samo u zdravstvu, već i u policiji, koja je 'dopustila' da marihuana postane dostupna u školama – rekla je dr. Kuzman.

Inače, na suzbijanju zlouporabe opojnih droga u našoj županiji djeluju: Centar za socijalnu skrb Krapina, Zabok, Zlatar Bistrica i Donja Stubica, ZJZ KZŽ Zlatar, Dom zdravlja KZŽ Krapina, Dom za ovisnike 'Moji dani' Đurmanec, GDCK Krapina s Programom suzbijanja ovisnosti i smanjena šteta, Povjerenstvo za suzbijanje ovisnosti KZŽ i Županjsko vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici.

Zorica Franjčec Capar ispred Županijskog povjerenstva za suzbijanje ovisnosti istaknula je kako je za provođenje akcijskog plana suzbijanja opojnih droga iz proračuna KZŽ u prošloj godini izdvojeno 110.000 kuna. Evidentirano je bilo 32 ovisnika o drogama i izrečeno je 13 mjera obveznog liječenja protiv alkohola.

NAjčitanije