Počela gradnja pješačko – biciklističkog mosta iznad Parka Milana Prpića i drvenog mosta preko Krapinice

Autor sv

Sve navedeno spade u projekt BRZO - Biciklističke rute Zabok - Oroslavje - dionica Zabok

IMG-20210731-WA0002.jpg

'U tijeku je realizacija projekta izgradnje BRZO - Biciklističke rute Zabok -Oroslavje - dionica Zabok, s nabavom signalizacije i opreme. Trenutno se izvode radovi na čeličnom mostu (DIONICA F) između Ulice Matije Gupca i parkića kod ZIVTovog dimnjaka. Vrši se strojni široki iskup za temelje stupova i upornjaka te armirano betonski radovi na temeljima stupova i upornjaka, nakon čega slijedi postava čeličnih stupova i zatrpavanje građevnih jama zemljom, do razine postojećeg tla. Prilikom iskopa izvođač je, sukladno očekivanjima, naišao na mnogobrojne postojeće podzemne instalacije. Iz tog razloga izvođač izvodi probne šliceve na lokacijama postojećih komunalnih instalacija i u dogovoru sa vlasnicima instalacija ishodi potrebne suglasnosti, objasnio nam je radove na biciklistom – pješačkom mosti iznad Parka Milana Prpića u Zaboku, Danijel Tuđa, stručni suradnik za infrastrukturu Grada Zaboka.

Istovremeno, objasnio je stručni suradnik Danijel Tuđa, na dionici A, a riječ je o drvenom mostu preko rijeke Krapine, HEP vrši pripreme izmicanja postojećeg dalekovoda na trasi. Predviđeni plan za izmještanje dalekovoda je početak rujna 2021. godine. Izvođač je započeo na radovima čiščenja granja i raslinja na koritu rijeke Krapine, kao preduvjet za oblaganje korita rijeke Krapine kamenim materijalom.

Sve gore navedeno spada u projekt BRZO - Biciklističke rute Zabok-Oroslavje - dionica ZABOK. Ukupna vrijednost ovog Ugovora sa izvođačem radova iznosi 10.966.671,60 kn (uključen PDV). Na to treba dodati troškove projektantskog (105.623,81 kn sa PDVom) i stručnog nadzora nad građenjem građevine (121.875,00 kn). Projekt se financira sredstvima EU u iznosu od 85% i Grada Zaboka koji sudjeluje s 15 % iznosa.

Podjećamo, u sklopu projekta biciklističke rute Zabok - Oroslavje (BRZO) izvest će se i pješačko - biciklistički most koji spaja Ulicu Matije Gupca i ZIVTOV trg. Most sa sjeverne strane započinje neposredno uz kolni prilaz zgrade MUP-a i gradi se iznad parka Milana Prpića, željezničke pruge i Ulice Ksavera Šandora Gjalskog, da bi sa južne strane prošao pored ZIVT-ovog dimnjaka i završio neposredno uz park ispred kuglane u objektu City Park Zabok prema ZIVT-ovom trgu.
U sklopu pripremnih aktivnosti na izvođenju pješačko - biciklističkog mosta, a u sklopu uređenja gradilišta na sjevernoj strani postavljena je zaštitna ograda u dijelu parkirališta i parka Milana Prpića pri čemu je bilo nužno privremeno ukloniti i dio urbane opreme i dječjih sprava. Također, projektom je u cilju realizacije novog ulaza/izlaza na most i park Milana Prpića od postojeće vegetacije predviđeno uklanjanje jednog drva na ulazu u park neposredno uz kiosk Tiska. Tijekom izvođenja radova odvijati će se i privremene regulacije prometa ovisno o dinamici radova.
Paralelno uz izvođenje radova na izgradnji pješačko - biciklističkog mosta i završetak radova na novoj prometnici uz južnu stranu parka u sklopu projekta modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge, u tijeku je izrada projekta rekonstrukcije tj. cjelovite obnove i uređenja parka Milana Prpića. Što se vizualnog izgleda tiče, geometrija postojećih igrališta zadržat će se i uskladiti sa novonastalim stanjem u prostoru. Uređenje i obnova predviđaju se u vidu krajobraznog uređenja pri čemu će se park će se oplemeniti nasadima i novim drvećem čime će se stvoriti prijeko potrebne zasjenjene zone te u vidu zamjene stare i ugradnje nove urbane, dječje i sportske opreme. Također, rješenjem se predviđaju i novi ulazi u park, izgradnja javnog WC-a i premještanje ugostiteljskog sadržaja u zonu parka, česma i dr. Planiranom obnovom i uređenjem park Milana Prpića dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike, ali i adekvatan izgled kakav priliči ovom prostoru u samom centru Grada.
Iz Grada Zaboka mole sve građane za razumijevanje i strpljenje tijekom izvođenja radova. Predviđen završetak radova na izgradnji pješačko - biciklističkog mosta je travanj 2022. godine.

NAjčitanije