Počeo je 13. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma!

Autor Zagorje.com
Kiki 2024_Marija Bistrica.JPG

Prvi dan festivala započeo je u Mariji Bistrici i Klanjcu filmovima namijenjenima djeci, a novost ovogodišnjeg KIKI-ja je i večernji program za odraslu publiku pod nazivom „Osjećam se KIKI!“.

Dugogodišnja tradicija programskih sadržaja za djecu i mlade ove je godine na KIKI-ju nadopunjena novim trodnevnim programom „Osjećam se KIKI!“ u sklopu kojeg će se u zabočkoj  Zelenoj dvorani u ponedjeljak 30. rujna s početkom u 19 sati prikazati retrospektiva filmova svjetski priznate animatorice Lucije Mrzljak. Ova autorica rodom je iz Oroslavja, srednjoškolsko obrazovanje završila je u Zaboku, nakon čega je studirala animaciju u Zagrebu, Krakowu, Pragu te na kraju u Tallinnu, gdje trenutno radi i živi. Retrospektiva obuhvaća njezine filmove od studentskih dana sve do najnovijih radova.

Eeva - Lucija Mrzljak

Filmovi Lucije Mrzljak prikazivani su i osvajali su nagrade na najprestižnijim svjetskim filmskim festivalima poput domaćeg Animafesta, francuskog Annecyja, njemačkog Berlinalea i mnogih drugih, a lista festivala na kojima je ova autorica gostovala zaista je impozantna. Njezin film „Eeva“ našao se ove godine na užoj listi od petnaest animacija nominiranih za nagradu Oscar, što je najbolji uspjeh filmske animacije u novijoj hrvatskoj povijesti. Režirala je niz nagrađivanih filmova u suradnji sa studijima Eesti Joonisfilm i Adriatic Animation, te estonskim redateljem Mortenom Tšinakovim: „Prikaz izvrsnosti u četiri čina“ (2018.), „Roda“ (2020.) i film „Eeva“ (2022.).

„Čovjek koji nije mogao šutjeti“ i humor Tisje Kljaković Braić

Uz filmove Lucije Mrzljak program „Osjećam se KIKI“ u srijedu i četvrtak, 2. i 3. listopada u Zaboku i Klanjcu donosi i selekciju filmova iz svih pet programa KIKI-ja, koju će u velikom stilu zaokružiti sjajan film Nebojše Slijepčevića „Čovjek koji nije mogao šutjeti“, dobitnik nagrade Zlatna palma za najbolji kratkometražni film na festivalu u Cannesu 2024. Uz sve navedeno, bit će prikazan i animirani film „Žarko, razmazit ćeš dite“ autora Veljka i Milivoja Popovića, nastao prema knjizi „U malu je uša đava“ splitske autorice Tisje Kljaković Braić koji je na 34. Animafestu ovjenčan s čak dvije nagrade, za najbolji hrvatski naslov i nagrada publike.

Žarko, razmazit ćeš dite - Milivoj i Veljko Popović

Kiki u znaku hrvatskog filma

Uz već spomenute domaće filmove, ove će se godine u natjecateljskom programu naći još tri hrvatska naslova, a riječ je o dvije animacije „Glazbene čarapice“ Ane Horvat i „Pisma na kraju šume“ Jelene Oroz te kratkom igranom filmu „Prava istina o šori“ Andree Slaviček, koji je prošle godine prikazan u Cannesu, u sklopu programa Tjedan kritike.

Prava istina o šori - Andrea Slaviček


OSJEĆAM SE KIKI raspored projekcija:

LUCIJA MRZLJAK - RESTROSPEKTIVA

Ponedjeljak, 30.09. u 19:00 h – Zelena dvorana, Zabok

Kut - Lucija Mrzljak

SELEKCIJA

Srijeda, 2.10. u 19:00 h – Zelena dvorana, Zabok
Četvrtak, 3.10. u 19:00 h – Kuća Klajn, Klanjec

Pismo prascu - Tal Kantor

Organizatori festivala: Građanska organizacija za kulturu – GOKUL i Društvo „Naša djeca“ Zabok.

Suorganizatori festivala: Kućni Kolektiv, POU Zabok, Kino Marija Bistrica i Kino Toplice.

Program je podržan od Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade ''Kultura nova'', Grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke banke, tvrtke Sato i dm-drogerie markt-a.