Početak projekta praćenja stanja ptice zlatovrane

Autor

U sklopu proslave Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH, Javna ustanova za upravljanje zaš

p_801224zlatovrana.jpg
U sklopu proslave Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županje u suradnji sa Zavodom za ornitologiju HAZU-a i Državnim zavodom za zaštitu prirode, prezentirala je početak projekta praćenja stanja ptice zlatovrane.

Radi o jednoj od najugroženijih vrsta ptica u Europi, a prema procjenama i pretpostavkama ornitologa na području Hrvatske postoji velika mogućnost da se gnijezdi još jedino na području Hrvatskog zagorja. Ovo je uz monitoring ugrožene kockavice trenutno druga veća akcija praćenja stanja ugrožene flore i faune u županiji, a njezina će se posebna važnost očitovati kroz uspostavu Nacionalne ekološke mreže kao jednog od uvjeta ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Poziv građanima

Ravnatelj Zavoda za ornitologiju Dragan Radović upoznao je predstavnike eko-škola, Županijskog saveza ekoloških udruga i ribolovaca, Hrvatskih šuma i Parka prirode Medvednica s osnovnim podacima o vanjskim obilježjima, rasprostranjenosti, načinu i vremenu gniježđenja, staništima i ishrani zlatovrane.

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ, Ivan Ištok, predstavio je u sklopu prezentacije letak i plakat na kojemu su uz fotografije same ptice koje su snimljene u Hrvatskoj, iskazani osnovni podaci o samoj ptici i postupak prikupljanja podataka i izvješćivanja o njezinom viđenju.

Podijeljeni su predstavnicima institucija i udruga te se ovim putem pozivaju građani i udruge koje se žele uključiti u praćenje stanja te ptice, informacije kao i letke i plakate zatraže od te Javne ustanova (Krapina, Magistratska 1).
NAjčitanije