Počinje važan skup: Katolička crkva razmatrat će zaređivanje žena i ukidanje celibata

biskupi.jpeg

Papa Franjo otvorit će danas u Rimu Biskupsku sinodu, važan skup koji će prvi put omogućiti ženama i laicima da sudjeluju u oblikovanju budućnosti Katoličke Crkve.

Šesnaesta opća redovna skupština Biskupske sinode trajat će četiri tjedna i okupiti biskupe i druge sudionike koji će zajedno razmatrati ideje i rješenja za neka od najspornijih pitanja s kojima se suočava Crkva u 21. stoljeću, piše HRT.

U skladu s Franjinim prioritetom približavanja Crkve vjernicima, sinoda je prije dvije godine pozvala 1,3 milijardi katolika u svijetu da izraze svoja mišljenja o temama koje se kreću od razvoda do LGBTQ članova Crkve, svećenica i celibata.

Proces koji se sastoji od više faza i koji će biti zaključen drugom sjednicom skupštine u listopadu 2024., tražio je odgovore od biskupija širom svijeta, a njihova mišljenja i mišljenja biskupskih konferencija uključena su u radni dokument od 50 stranica koji će biti podloga za rasprave ovaj mjesec.

Tijekom skupštine, 464 sudionika, uključujući 365 članova s pravom glasa, sastajat će se svaki dan, podijeljeni u plenarne sjednice na pet jezika. To su većinom biskupi, ali ima i drugih svećenika. No prvi put u povijesti Crkve, među sudionicima će biti 54 žene, redovnice i laici, koje će sudjelovati u konzultacijama i moći glasati.

Osobita pozornost u razgovorima bit će posvećena mogućnosti da se dopusti ženama da budu đakoni i oženjenima da budu svećenici u zabačenim područjima u kojima manjka svećenika.

Nakon završne skupštine u listopadu 2024., Papi će biti predan konačni dokument, a on će odlučiti hoće li ta mišljenja uključiti u papinski dokument.

Ova sinoda, njezina promišljanja osjetljivih tema i inkluzivniji proces, uznemirili su neke duhove u Vatikanu, osobito među konzervativcima kao što su njemački kardinal Gerhard Mueller i američki kardinal Raymond Burke, koji smatraju da će taj proces stvoriti zbrku i podjele.

Ali jedan upućeni promatrač zbivanja pri Svetoj Stolici, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će zbog sudjelovanja laika i žena sinodalni proces biti učinkovitiji, piše HRT.

Papa Pavao VI. utemeljio je instituciju sinode 1965. godine.