POGLEDAJTE FOTOGALERIJU: Most iznad Parka Milana Prpića oslikan grafitima

Autor zagorje.com
grafitiranje mosta (4).JPG

DND Zabok poznato je po ukrašavanju grada Zaboka i tako svake godine, s djecom iz Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma te volonterkama i volonterima DND-a Zabok, u sklopu projekta „Prebaci na volontiranje!“ provode raznolike volonterske akcije uređenja grada.

 -Posebno nam je važno da su djeca aktivno uključena te da oni detektiraju i daju svoje ideje i prijedloge što bi u našem gradu promijenili i uljepšali. Ove godine zajedno s djecom, članovima i članicama Dječjeg foruma i vijeća došli smo na ideju da uredimo betonski zid ispod mosta „Brzo“ u Parku Milana Prpića u obliku grafita s poticajnom porukom na temu dječjih prava – rekla je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

U aktivnost grafitiranja betonskog zida uključila se i udruga GOKUL koja je sudjelovala u pripremi zida i angažmanu grafitera i street art umjetnika Maria Miličića umjetničkog imena MANE MEI.

Radionici crtanja grafita prethodio je razgovor s umjetnikom Mariom kako bi djecu uveo u svijet grafita i ulične umjetnosti te ih pripremio za nadolazeće grafitiranje. 

Mario se dotaknuo povijesti grafitiranja i razlike između vandalizma i grafita kojima se bave street art umjetnici te različitih formi i oblika grafita kojima se prenose snažne poruke koje promoviraju društvene vrijednosti.

Pod mostom „Brzo“ u Parku Milana Prpića zahvaljujući kreativnim rukama članica i članova Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća stvoren je pravi mali street art kutak, uz mentorstvo grafiti majstora Mane Mei, koji je podijelio svoje znanje i ljubav prema grafitima.

Inspirirani očuvanjem prirode i igrom koja je djeci bila poticaj, na licu mjesta je kreirana pozitivna poruka: PRIRODU ČUVAJ, IGRU FURAJ.

Akcija grafitiranja dio je projekta koji financijski podržava Krapinsko-zagorska županija „Odrasli čujte naš glas, dječja su prava bitna za nas“, a cilj je djecu, članove Dječjeg gradskog vijeća i foruma uključiti u proces odgoja i obrazovanja o dječjim pravima te promociji i zagovaranju aktivne dječje participacije u zajednici uz podršku Grada Zaboka.

 

 

NAjčitanije