Pogledajte što stiže prema Europi: Strahuje se od poplava i snažnih vjetrova od 300 km/h

nevrijeme

Prva sezonska oluja imena Ashley u zoni sjevernog Atlantika uskoro bi trebala doći do obala Irske i Škotske. Tijekom današnjeg dana krenula se značajnije formirati u središtu sjevernog Atlantika i to ispod impresivne, snažne mlazne struje vjetra koji doseže maksimalne visine. Vjetrovi viših razina dodatno će se pojačati kako se oluja u nedjelju bude približavala Irskoj i Škotskoj, prenosi Severe Weather Europe, pišu 24sata.

Nadalje, pišu kako se to događa zbog jakog gradijenta tlaka i temperature između sustava visokog tlaka nad kontinentalnom Europom i dubokog gornjeg dna te brze površinske ciklogeneze koja se formira nad Atlantikom. Razlika u tlaku stvorit će ove jake vjetrove u visini, za koje se predviđa da će premašiti 300 km/h. 

S visokim tlakom nad kontinentalnom Europom i dubokim niskim nad Atlantikom, između te dvije strukture javlja se snažna mlazna struja. Zapadnom Europom proširit će se jak jugozapadnjak, u višim predjelima pojačan vjetar.

Postoji velika mogućnost da bi oluja mogla postići snažan maksimum vjetra poznat kao sting jet. Severe Weather Europe pojašnjava kako bi na nekim područjima vjetrovi mogli biti posebno intenzivni. Druga prijetnja su značajni valovi koji se obično povezuju s najintenzivnijim sjevernoatlantskim olujama. 

Visoki valovi pogodit će dijelove Irske, Škotske te Hebride. Najviši valovi mogli bi doseći visinu od 10-12 metara i dovesti do obalnih poplava. 

Izdano je žuto upozorenje za cijelu Škotsku i Sjevernu Irsku, te dijelove sjeverozapadne Engleske i Walesa. Vlasti na sjeverozapadu Škotske upozoravaju na opasnost po život od velikih valova i jakog vjetra.

NAjčitanije