Pokajnik iznuđivao novac u Petračevo ime?

Autor

Na novomarofskom je Općinskom sudu u petak odgođeno suđenje Trpimiru Jandreku, Hrvoju Petraču i Zoranu Miletiću (svjedok

p_531890novac_kune.jpg
Na novomarofskom je Općinskom sudu u petak odgođeno suđenje Trpimiru Jandreku, Hrvoju Petraču i Zoranu Miletiću (svjedoku pokajniku u postupku »zločinačkoj organizaciji«), optuženima za iznudu. Na raspravi se pojavio samo Petrač, kojeg sz doveli iz zatvora u Remetincu. Što se tiče Jandreka i Petrača, riječ je o ponovljenom suđenju, jer su za to djelo već bili oslobođeni.


Tereti ih se da su od Miroslava Matkuna, odnosno njegovog poduzeća Unit - V iz Varaždinskih Toplica, željeli izmamiti milijun njemačkih maraka kao iznos tobožnjeg duga, u korist Petračevog poduzeća. Petrač je putem telefona ili u neposrednom kontaktu od Matkuna stalno tražio isplatu, govoreći mu da »može nastradati«, a istovremeno je angažirao Jandreka koji je s nepoznatom osobom Matkuna fizički napao ispred njegove kuće, nazivao ga i prijetio mu te propucao automobil njegove kćeri.

Tijekom prvog suđenja ispostavilo se da je ta nepoznata osoba upravo Miletić, kojeg je Matkun prepoznao u novinama, pa je protiv njega naknadno podnijet optužni akt. U njemu se navodi da su 15. veljače 1996. godine na Trgu Antuna Mihanovića u Varaždinskim Toplicama Miletić i Jandrek sačekali Matkuna, pa ga je Miletić, govoreći mu da je Petraču dužan, udario po licu i glavi te mu zaprijetio da će idući put doći s pištoljima.

Od veljače 1996. do kraja 1997. godine zajedno s Jandrekom predstavljao se kao zaposlenik pravne službe Petračevog poduzeća te je Matkuna nazivao i prijetio da će ga »likvidirati« ako Petraču ne da novac. Tereti ga se i da je 21. lipnja 1996. godine, kad je Matkun došao u prostorije Petračevog poduzeća, na sastanak na kojem je Petrač tražio isplatu milijun maraka, sjeo pokraj Matkuna i cijelo ga vrijeme naguravao i prijeteći pogledavao.

Petrač je to sve tolerirao, što je dovelo do toga da je Matkun, osjećajući se ugroženim zbog napada, 11. rujna 1996. iz sredstava poduzeća Unit - V putem cesije sa zagrebačkim »Exportdrvom« doznačio Petračevom poduzeću 354.050 kuna. Postupak protiv Miletića spojen je s postupkom protiv Jandreka i Petrača.

Izvor: Vjesnik
NAjčitanije