Policija najavljuje oštre preventivno-represivne aktivnosti

Autor


Kako se iz godine u godinu statističkim praćenjem broja prometnih nesreća ukazuje da se upravo u mjesecu prosincu, pov


Kako se iz godine u godinu statističkim praćenjem broja prometnih nesreća ukazuje da se upravo u mjesecu prosincu, povodom božičnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima, policija je upozorila sve sudionike u prometu na pojačani oprez.

Budući da se većina prometnih nesreća događa zbog grubog kršenja prometnih propisa sudionika u prometu, policija je najavila i posebnu pozornost stanju sigurnosti u cestovnom prometu te će sukladno tome poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policajaca, a organizaciju rada i usmjeravanje službe planirat će se na način da se osigura vidljiva nazočnost policajaca na cestama, odnosno da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi. Jednako tako, maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, uređaji za nadzor brzine, alkotesteri te uređaji za droge.

Međutim, svjesni činjenice da je aktivnost prometne policije samo jedan od faktora koji utječe na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvarivati isključivo i samo poduzimanjem mjera od strane policije, ovom prilikom apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Tako u policiju poručuju vozačima da brzinu kretanja prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, ne prekoračuju brzinu, ne piju alkohol dok voze, vežu se sigurnosnim pojasevima, te na put kreću odmorni. Svakako pritom treba voditi računa o adekvatnom smještaju djece u vozilu, ispravnosti vozila, stanju guma, te posjedovanje odgovarajuće opreme. Prije putovanja poželjno je informirati se o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a pri vožnji u kolonama i za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta povećati razmak između vozila, ali i izbjegavati nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja te pretjecanja.

Pješake upozoravaju da se pri kretanju noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, osvijetle ili označe reflektirajućim materijalima, te nose svjetliju odjeću. Označavanje vrijedi i za bicikliste kojima se preporuča da se noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, označe reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, u središtima gradova, prilazima trgovačkim centrima, na graničnim prijelazima i sl., policija poziva sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi božični i novogodišnji blagdani protekli sa što manje stradavanja na našim prometnicama.

Savjet vozačima

• brzinu kretanja prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti
• poštujte ograničenje brzine
• ne konzumirajte alkoholna pića
• vežite sigurnosni pojas
• pobrinite se za adekvatan smještaja djece u vozilu
• na put krećite odmorni
• prije polaska provjerite ispravnost vozila, stanje guma te imate li odgovarajuću opremu
• pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama
• u slučaju umora zaustavite vozilo i odmorite se
• pri vožnji u kolonama te za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta povećajte razmak između vozila
• za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta izbjegavajte nagla kočenja, ubrzanja te pretjecanja

NAjčitanije