Policija upozorava - nemojte postati dio crne statistike

Autor

Tijekom ove 2011. godine dogodile su se tri prometne nesreće u kojima su tri sudionika smrtno stradala.
Prometne nesreć

crna_poginuli.jpg

Tijekom ove 2011. godine dogodile su se tri prometne nesreće u kojima su tri sudionika smrtno stradala.

Prometne nesreće dogodile su se: dana 3. veljače 2011. godine u 19.30 sati u mjestu Družilovec - nalet osobnog automobila na pješaka, kojom prilikom je smrtno stradao pješak, dana 13. ožujka 2011. godine u 2.20 sati u mjestu Marija Bistrica, Stubička cesta - slijetanje osobnog automobila, smrtno stradao putnik u osobnom automobilu i dana 27. ožujka 2011. godine oko 3.05 sati u mjestu Dubrovčan, na Državnoj cesti D205 - slijetanje osobnog automobila, smrtno stradao vozač.

Sve tri prometne nesreće skrivili su vozači osobnih automobila, na način da nisu brzinu kretanja prilagodili stanju i uvjetima na cestama.

U navedenim nesrećama, dva počinitelja bili su mladi vozači (rođ. 1990. i 1992. godine).

U cilju smanjivanja broja najtežih prometnih nesreća koje se događaju zbog nepropisne ili neprilagođene brzine i u kojima sudjeluju mladi vozači, dajemo Vam slijedeće savjete:

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, a naročito budite oprezni u vrijeme kada pada kiša (kod pojave kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja cesta postaje skliska i tada se znatnije produžava zaustavni put);

- poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom);

- nemojte konzumirati alkoholna pića prije i tijekom vožnje;

- tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta izbjegavajte nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja upravljača;

- prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak između vozila;

- obavezno koristite sigurnosni pojas;

- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu;

- bez obzira na žurbu, nemojte ulaziti u rizična pretjecanja;

- ako ste mladi vozač ne smijete upravljati osobnim automobilom čija snaga motora prelazi 75kW, ne smijete upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu imate alkohola, a na cesti ne smijete upravljati vozilom brzinom većom od 80 km/h, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km/h i na autocesti brzinom većom od 120 km/h.

NAjčitanije