Policijska uprava i partneri prezentirali španjolska iskustva

U prostorima Policijske uprave krapinsko-zagorske održana je tiskovna konferencija na kojoj su predstavljena iskustva čl

Tiskovna PU KZ o Spanjolskoj.jpg

U prostorima Policijske uprave krapinsko-zagorske održana je tiskovna konferencija na kojoj su predstavljena iskustva članova delegacije PU i partnera, Obiteljskog centra, Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti te Zagorske razvojne agencije, koji su u sklopu projekta Prevencija kriminaliteta s međunarodnim iskustvom u okviru EU programa za cijeloživotno učenje Leonardo da Vinci , boravili dva tjedan u Španjolskoj u Valenciji.

PU krapinsko-zagorska prva je i jedina policijska uprava u Hrvatskoj koja je sa svojm partnerima udovoljila svim uvjetima Agencije za mobilnosti i programe Europske unije. Tako je ukupno 12 predstavnika svih partnera otputovalo na studijsko putovanje u Valenciju, a troškovi im je pokrla EU kroz program Leonardo da Vinci .

Kako je istaknuo načelnik PU Željko Cujzek studijsko putovanje u Španjolsku bilo je dobro iskustvo, a prijem i radni dio impresionirao je našu delegaciju. Sve je započelo posjetom Generalitetu Valenciana, upravi regionalne policije, pa zatim i regionalnoj vladi. Uslijedili su i posjeti policijskoj postaji regionalne policije Valencije gdje su se upoznali s radom centra za nadzor i sigurnost metroa, policijskoj postaji u Paterni gdje se razgovaralo o zlouporabi opojnih droga, Centru za mlade koji je uključen u program prevencije. U centralnoj policijskoj postaji grada Valencije razgovaralo se o obiteljskom nasilju, a u lokalnoj policijskoj postaji Alboraya o sigurnosti cestovnog prometa. Naši su predstavnici posjetili i Centar 112, policijski obrazovni centar te lokalnu policijsku postaju u Teuladi. Posjet je završen podjelom certifikata svim sudionicima projekta.

Stjepan Šalamon rekao je kako se od iskustava koje su im predstavili španjolski kolege, našim policajcima svidio sustav video nadzora, zatim suradnja koju španjolska policija ima s građanima, kao i sustav kažnjavanja u prometu prema kojem se kazne ako su plaćene na licu mjesta ili u roku 8 dana plaćaju samo 50 posto od punog iznosa. Svidjelo im se i patrolno vozilo za ophodnju koje se može koristiti i za prijevoz uhićenih osoba.

Prema riječima Darka Bakrana, načelnika PP Pregrada, u pogledu prevencije, ona u Španjolskoj nije toliko razvijena kao kod nas, već se sustav uključuje nakon što je problem zamijećen.

S tim su se složile i Nataša Koražija iz Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i Gordana Maligec iz Obiteljskog centra koje su istaknule da sustav po pitanju prevencije jest bolje organiziran u Hrvatskoj i tu su Španjolci imali puno upita. no, s druge strane kad osoba ulazi u sustav bilo kao ovisnik ili po pitanju obiteljskog nasilja, španjolski je sustav tu ipak efikasniji.

Zadovoljni viđenim i onim što su naučili, članovi hrvatske delegacije pripramaju detaljno izviješće, pa će krenuti u realizaciju nekih od ideja. Uz to MUP-u će uputiti i određene prijedloge prilikom izmjena zakonskih odredbi.


Snimio. Krunoslav Pavlina

NAjčitanije