Političari tvrde: Skromno, obazrivo i realno na lokalne izbore


Promidžbena 'kozmetika': mediji, plakati, letci…. sve to košta. S kolikim budžetom raspolažu stranke i kandidat

novac1.jpg


Promidžbena 'kozmetika': mediji, plakati, letci…. sve to košta. S kolikim budžetom raspolažu stranke i kandidati u našoj županiji za predstojeće lokalne izbore nismo uspjeli saznati. Ili ga kriju, ili zaista ne znaju koliko će novaca dobiti. Osim redovitih godišnjih prihoda na žiroračunu, sve političke stranke računaju i na eventualne donacije.

Prvi lokalni neposredni izbori koji će biti izazov za političare, a isto tako nešto novo za birače, održat će se 17. svibnja. Za čelne ljudi županija, gradova i općina birat ćemo konkretne osobe, a ne kao što je to bio slučaj dosad, samo liste s kojih su se kasnije imenovale osobe koje će zauzeti pozicije u izvršnoj vlasti.

Osim te novine, ukidaju se županijska, gradska i općinska poglavarstva. Naše su zagorske političke stranke počele lagano otkrivati imena svojih kandidata. Oni će, prema Zakonu o izboru čelnika lokalnih jedinica za kandidaturu u općinama koji broje između 1.000 i 10.000 stanovnika, što je slučaj u našoj Krapinsko-zagorskoj županiji morati prikupiti 100 potpisa birača za općinskog načelnika i jednog zamjenika.

U općinama koje imaju više od 10.000 stanovnika, a manje od 35.000 kandidati će morati prikupiti 500 potpisa za općinskog načelnika i dva zamjenika ili za gradonačelnika i dva zamjenika.

Neposredno izabrani čelnici izvršnih vlasti u što spadaju načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici preuzet će dosadašnje ovlasti poglavarstva. Rok za predaju kandidatura je 12 dana od raspisivanja izbora.

Ima još sitnih procedura na koje će kandidati morati paziti. To je očitovanje o prihvaćenoj kandidaturi koju će morati ovjeriti kod javnog bilježnika, preporučljivo je sakupiti i malo više potpisa od zakonski određenog minimuma, a trebat će voditi računa i da potpisi budu čitljivi i s potpunim podacima.

Da bi se izborna kampanja provela potrebna je i dobra financijska injekcija. Novi zakon definira da svaki kandidat kampanju financira vlastitim sredstvima ili donacijama, a zabranjuju se anonimne donacije. Kontrolu nad financiranjem izborne kampanje imat će GONG.

S koliko novaca raspolažu zagorske stranke za izbornu kampanju? Kažu, kako je o ciframa još prerano govoriti.

Realno


S obzirom da je ŽO SDP-a KZŽ prva krenula s predstavljanjem kandidata za gradonačelnike i načelnike u jedinicama lokalne samouprave, pitali smo ih s kojim sredstvima će SDP u izbornu kampanju.

Sonja Borovčak rekla je kako će zagorski SDP svoju izbornu kampanju financirati iz članarine, eventualnim donacijama, sredstvima koje Županija daje vijećnicima u skupštini (Županija je osigurala 600.000 kuna za političke stranke i raspodjeljuje ih po broju vijećnika), a nešto sredstava stići će i iz središnjice stranke.

- SDP će sagledati realnu situaciju i trošiti u izbornoj kampanji u rasponu svojih mogućnosti - rekla je Borovčak. Kako SDP polaže velike nade u KZŽ, vjerojatno će našoj županiji prema našim saznanjima, središnjica SDP-a dati malo više nego nekim drugim županijama.

Obazrivo

- HNS će financirati lokalnu izbornu kampanju preko članarine, donacijama koje se daju preko žiroračuna (radi se ugovor o doniranju s matičnim brojem firme ili JMBG osobe) te od redovitih prihoda dužnosnika. Npr. saborski zastupnik od svoje saborske plaće mora izdvojiti na žiroračun stranke 1.000 kuna, dožupan mora od svoje plaće izdvojiti 5 posto, načelnik koji dužnost obavlja volonterski od te naknade mora 25 posto uplatiti na žiroračun, a isti postotak od 25 posto od naknade moraju uplatiti vijećnici i članovi poglavarstva. Ta sredstva idu na žiroračun ŽO, dok donacija stranci ide na samo jedan žiroračun koji funkcionira na nivou stranke, a pozivom na određeni broj određuje se njezin daljnji slijed - pojasnila je tajnica ŽO HNS-a KZŽ Danica Hursa, dodavši kako je to sve regulirano Pravilnikom o financijskom poslovanju stranke.

Zagorski HNS razgovarao je o promidžbenoj kampanji i troškovima koji ih očekuju, no s kolikom svotom će u izbornu kampanju još nije definirano.

- Morat ćemo biti skromni i obazrivi, jer budžet je slab. Trebat ćemo sve dobro 'protresti', jer vremena su jako teška - istaknula je Hursa.

Nenapuhano


Tajnik ŽO HDZ-a KZŽ Franjo Novački kaže kako su načelno u stranci razgovarali o financiranju izborne kampanje, no vrlo je teško još sada govoriti o iznosu.

- Izbornu kampanju na ovim lokalnim izborima financirat ćemo sredstvima iz Županijskog proračuna gdje dobivamo određene cifre po broju vijećnika u Županijskom skupštini (18 mandata), što nam je redovan godišnji prihod. Dio će doći iz djela članarine te iz donacija - rekao je tajnik Novački istaknuvši kako sve donacije koju šalju donatori idu najprije na središnji račun stranke, a onda ona transferira na žiroračun ŽO HDZ-a. Obično su to tvrtke, no strogo se vodi računa, da ukoliko te firme imaju neka svoja dugovanja, one ne mogu biti donatori. Pomoći će i središnjica stranke jer, veli Novački, i dosad su uvijek pripomagali. Kako HDZ ima svoje političke organizacije u sve 32 jedinice lokalne samouprave morat će donirati dio sredstava iz županijskog budžeta i njima u troškovima lokalnih izbora.

- Pripazit ćemo da kampanja ne bude 'napuhana' i da se troši realno - rekao je Novački.

Uobičajeno

Zagorski je HSS donio financijski plan za ovu godinu.

- Izvori financiranja su uobičajeni, kao i u ostalim strankama. To su jednim dijelom prihodi koje imamo po osnovi članova Županijske skupštine, drugi prihod su članarine, a treći određene dotacije koje ćemo uspjeti prikupiti u sljedećem razdoblju - rekao je tajnik ŽO HSS-a KZŽ Dražen Čvek.
Dodao je i kako će se sigurno u kampanju uključiti i središnjica, a u kolikoj mjeri vidjet će se.

Nezavisni do naknade ako pređu 10 posto


Inače, nezavisni kandidati imaju pravo na naknadu troškova izborne kampanje, ako na izborima dobiju najmanje deset posto glasova od ukupnog broja građana koji su izašli na izbore u njihovoj lokalnoj jedinici. Naknada bi im se u tom slučaju isplatila iz općinskog proračuna, a visinu troškova naknade izborne kampanje odredila bi Vlada RH i to posebnom odlukom.

NAjčitanije