Porezne prijave zasad podnijelo manje od trećine Zagoraca

Autor

Još desetak dana, do iduće srijede 28. veljače, u svim poreznim ispostavama u Hrvatskoj mogu se podnositi godišnje prija

man-running.jpg
Još desetak dana, do iduće srijede 28. veljače, u svim poreznim ispostavama u Hrvatskoj mogu se podnositi godišnje prijave za obračun poreza na dohodak.

Kako je rekla načelnica odjela za porez u područnom uredu u Krapini Jasna Kropf, u Zagorju je s jučerašnjim danom podnijeto nešto manje od 8000 poreznih prijava, što je manje od 30 posto svih prijava koje zagorski poreznici ove godine očekuju. Prošle godine u zagorskim ispostavama podnesene su 25.992 prijave i sve su dosad obrađene.

Otprilike 80 posto novca odnosilo se na povrat, a 20 posto poreznici su morali uplatiti. Jasnu Kropf upitali smo tko sve mora, a kome se isplati da u Zagorju podnese godišnju prijavu, kako bi mu se povratio pretplaćeni porez.

Porezne prijave svakako moraju predati oni koji su istodobno radili kod dva poslodavca, zatim samostalni djelatnici, oni koji primaju svoj dohodak iz inozemstva te oni kojima porez iz nekih razloga nije dobro obračunavan.

Zbog iskorištavanja poreznih olakšica svakako bi bilo dobro da ih podnesu oni koji imaju prebivalište na području općina koje imaju status brdsko-planinskih područja te status općina od posebne državne skrbi. Među brdsko-planinskima su Đurmanec, Radoboj, Jesenje, Budinščina, Novi Golubovec, Lobor i Stubičke Toplice, a od posebne državne skrbi su Kraljevec na Sutli i Zagorska Sela.

Mještani tih općina umjesto mjesečnog odbitka od 1600 kuna imaju odbitak od 2400 kuna što na godišnjoj razini umjesto 19.200 kuna iznosi 28.800 kuna.

Isto tako olakšice će imati i oni koji su sačuvali račune od kupnje ili adaptacije stana ili kuće, koji imaju životno ili dopunsko zdravstveno osiguranja te od pružanja zdravstvenih usluga, primjerice, proteza.

Osobnom odbitku svakog zaposlenog za prvo dijete dodaje se 0,50, za drugo 0,70, za treće 1, četvrtom 1,40, tako da otac ili majka koji na sebi imaju prijavljeno troje djece imaju ukupni odbitak 3,20.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije