'Porezom za milijunaše’ do novca za borbu protiv pandemije

Argentinska ekonomistica i direktorica porezne agencije Mercedes Marcó del Pont očekuje da će mjera zahvatiti gotovo 12.000 poreznih obveznika

koronavirus

Gornji dom argentinskog parlamenta odobrio je jednokratni porez koji će zahvatiti oko 12.000 najbogatijih građana s namjerom da se novac prelije u borbu protiv pandemije, za pomoć siromašnima i malim biznisima. Vlada je izrazila nadu da će danak riznici donijeti do 300 milijardi argentinskih pezosa (3,75 milijardi dolara). Plan, u javnosti i medijima prihvaćen kao 'porez za milijunaše', predviđa progresivno oporezivanje imovine vrijedne više od 200 milijuna pozosa do gornje granice od 3.5% za bogatstvo u Argentini i do 5.25% za imovinu izvan granica, piše AFP.
Dvadeset posto prikupljenog novca predviđeno je za kupnju lijekova i medicinske opreme, 20% za male i srednje poduzetnike, 15% za društveni razvoj, 20% za stipendiranje studenata i 25% za sektor istraživanja i vađenja prirodnog plina.
Argentinska ekonomistica i direktorica porezne agencije Mercedes Marcó del Pont očekuje da će mjera zahvatiti gotovo 12.000 poreznih obveznika.
'Porez seže do 0.8% poreznih obveznika,” rekao je jedan od arhitekata projekta, zastupnik Carlos Heller. “52% (zahvaćenih) ima imovinu u dolarima, od koje je 92% smješteno izvan zemlje', dodao je uz ocjenu da je plan 'daleko od oporezivanja produktivnih aktivnosti'.
Pandemija je teško pogodila 'vječnim krizama' već oslabjelo tržište rada i gospodarstvo Argentine koje je u recesiji od 2018. godine. Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins nacija je zabilježila 1.4 milijun zaraza koronavirusom, preminulo je 39.500 ljudi u populaciji od 44 milijuna.

NAjčitanije