Posljedice toplinskog vala: Zagorska Hitna intervenirala više nego inače

Autor sp

Od 17. srpnja do 24. srpnja, zabilježen je porast ukupnog broja broj intervencija na terenu u odnosu na tjedan ranije (325 prema 351)

hitna.jpg

Protekli je tjedan u Hrvatskoj obilježio toplinski val. Velike vrućine, kada se živa u termometru penjala i do 40 stupnjeva, a DHMZ zbog vrućine izdavao žuta i narančasta upozorenja, opasne su za zdravlje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo građane upozorava da pripaze za vrijeme ovakvih vrućina.

Pitali smo ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Krešimira Božića je li bilo više hitnih intervencija zbog velikih vrućina. Od 17. srpnja do 24. srpnja, zabilježen je porast ukupnog broja  broj intervencija  na terenu  u odnosu na tjedan ranije (325  prema 351). - U proteklom tjednu u  ambulanti ispostava HMS  je pregledano je  270 osoba, a tjedan ranije 245. Kod intervencija na terenu najviše su bili zastupljeni psihijatrijske bolesti i bolesti  ovisnosti, van prometne nezgode i  febrilna stanja. U ambulanti je  najviše  bilo  bilo alergija, uboda insekata, muskuloskeletnih bolova  i ozljeda – rekao je Božić.

Zabilježili su i porast  broja osoba pregledanih  s dijagnozom Covida – 19  kojih je  bilo 41, a tjedan ranije 28. - Za razliku od dosadašnjih valova  epidemije, od njih je manji broj transportiran na liječenje u bolnicu (oko ¼ , za razliku od valova prije kada ih je bilo hospitalizirano oko ½) . Obrađena je  1 pacijentica  s tegobama koje su izravna posljedica akcidentalnoj izloženosti visokoj temperaturi okoline, nakon moždanog udara na otvorenom. Tijekom proteklog tjedna  5 je osoba  preminulo  kao posljedica ranijih kroničnih bolesti. Od toga, kod 2  osobe je pokušana reanimacija, nažalost bez uspjeha. Sve preminule osobe bile su starije životne dobi. U tjednu prije toplinskog vala preminulo je 8 osoba, također starije životne dobi, a  jedna je  osoba  uspješno reanimirana – odgovorio je Krešimir Božić.