Posljednji ispraćaj Višnje Korbar

Autor žs

Odlaskom Višnje Korbar ostaje sjećanje na jedan od najljepših glasova na našoj estradi, na pjevačicu s najviše nastupa na festivalskoj pozornici u Krapini

počasna straža Iliraca.JPG

U velikoj dvorani zagrebačkog Krematorija u petak je ispraćena pjevačica Višnja Korbar. Uz odar stajala je počasna straža krapinskih Iliraca i najbliži Višnjini glazbeni prijatelji te nećak, ugledni slovenski skladatelj i dirigent Milko Lazar iz Ljubljane. Bili su položeni vijenci gradova Krapine i Pregrade, Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo i Višnjine prijateljice Zdenke Kovačićek te Hrvatske glazbene unije koja je organizirala ispraćaj. Ispraćaju je prisustvovao i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

U nijemoj tišini krematorija odzvanjala je Višnjina najpoznatija kajkavska popevka „Pri veseloj Zagorki“ i posljednja, „Tak bi rada“ iz festivalske 2010. godine. U ime Krapine, Pregrade, Festivala kajkavskih popevki i Hrvatske glazbene unije s Višnjom se oprostio njezin prijatelj, novinar Željko Slunjski, podsjetivši kako njezinim odlaskom ostaje sjećanje na prekrasni alt, jedan od najljepših glasova na našoj estradi, na pjevačicu s najviše nastupa na festivalskoj pozornici u Krapini iza koje je pedesetak popevki, što neće dostići niti jedan sudionik, na prvu našu pjevačicu koja je daleke 1966. pjevala u čuvenoj pariškoj Olympiji.

Pogrebni obred vodio je vlč. Maksimilijan Herceg, župnik Bisaga i dekan Zelinskoga dekanata, znan i kao kajkavski pjesnik čiji su uglazbljeni stihovi izvođeni u Krapini. Na kraju čula se „Fala“ u interpretaciji Višnjina prijatelja, Radeka Brodarca iz Mača, koju je snimio kao dječak. Sveta misa bila je predvečer u crkvi sv. Petra u Vlaškoj ulici. Urna će u grob, u kojem počivaju Višnjini roditelji i braća, biti položena u utorak.