Poslovanje zagorskih zdravstvenih ustanova

Autor

Na sjednici Županijskog poglavarstva prihvaćena su izvješća o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova na području

bolnica.jpg

Na sjednici Županijskog poglavarstva prihvaćena su izvješća o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova na području Županije za 2004. godinu.

Prema izvješćima, Opća bolnica Zabok bilježi gubitak od 1.078.075 kn, jer ukupni prihodi ne prate potrošnju.

Povećanje rashoda Bolnica opravdava dislokacijom (tri lokaliteta), povećanjem izdataka za lijekove, potrošni medicinski i nemedicinski materijal, znatnim povećanjem izdataka za bruto plaće i naknade te povećanjem izdataka na povećani broj zaposlenih i specijalizaciju kadrova. Zbog toga dosadašnje mjere štednje i racionalizacije, koje je Bolnica planirala i provodila, nisu dale očekivane rezultate na zaustavljanju i smanjenju gubitaka.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice ostvarila je pozitivni financijski rezultat u iznosu od 33.683 kn, a Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice u iznosu od 771.988 kn.

Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije bilježi manjak prihoda od 178.677 kn.

Ljekarna Krapinsko-zagorske županije ostvarila je višak prihoda nad izdacima u iznosu od 570.657 kn, a Zavod za javno zdravstvo 352.027 kn.

Najveći problem zdravstvenih ustanova, rečeno je na sjednici, je što mjesečni financijski limiti koje određuje HZZO, ne prate utvrđena prava iz Kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike, a medicinska i nemedicinska oprema i prehrambeni artikli poskupjeli su više nego što to priznaje službena inflacija.

Na sjednici je zaključeno da je zbog neodgovarajućih mjesečnih financijskih limita koji Ugovorom o provođenju zdravstvene zaštite za 2005. godinu nudi zdravstvenim ustanovama HZZO, Županijsko poglavarstvo zabrinuto za poslovanje zdravstvenih ustanova u tekućoj godini, te zahtjeva od HZZO-a razgovor na ovu temu s predstavnicima Županije i ravnateljima zdravstvenih ustanova, prije potpisivanja ugovora za 2005. godinu.

Također se zadužuju ravnatelji zdravstvenih ustanova da i dalje provode mjere racionalizacije i štednje u poslovanju ustanova, ali ne na štetu pacijenata, te se nalaže ravnateljima i upravnim vijećima zdravstvenih ustanova koje su ostvarile više prihoda za 2004. godinu da ova sredstva utroše isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti ustanove.

NAjčitanije