Poslovna zona Zagorja u tri grada i dvije općine

Autor

Proračun Krapinsko-zagorske županije za sljedeću godinu planiran je u iznosu od 129 milijuna kuna, što je u odnosu na ov

p_954531zona_zabok.jpg
Proračun Krapinsko-zagorske županije za sljedeću godinu planiran je u iznosu od 129 milijuna kuna, što je u odnosu na ovogodišnji povećanje za 15 posto.

Od ukupnog iznosa oko 62 milijuna kuna, odnosno 48 posto, odnosi se na decentralizirane funkcije u prosvjeti, zdravstvu i socijalnoj skrbi, nešto više od 43 milijuna, odnosno oko 33 posto proračuna, na izvorne prihode te oko 24 milijuna, ili 18,6 posto, na pomoći i primitke.

Iako oporbeni HDZ smatra da proračun nije razvojan te da bi više novca trebalo usmjeriti u gospodarstvo, čiji bi razvoj doveo do veće stope zapošljavanja, koalicijska vlast tvrdi suprotno. Osim što je razvojan i uravnotežen, novim se proračunom nastavljaju svi zacrtani projekti, a krenut će se i u nove, smatra koalicija.

- Ono što je novo u proračunu i na što se namjerava utrošiti dio sredstava je prijevoz učenika srednjih škola te studentski krediti, kako bi svakom srednjoškolcu dali šansu da nastavi školovanje. Naša kvalifikacijska struktura praktički odgovara samo za niskodohodovne djelatnosti, to moramo promijeniti - rekao je dožupan Zorko Vidiček.

Od novih projekata je istaknuo i izdvajanja za lokalni garantni fond koji će omogućiti poduzetnicima da bez potrebnih vlastitih sredstava realiziraju kvalitetne poslovne ideje. Potom je tu izrada kataloga za marketing poslovnih zona i realizacija centralne županijske poslovne zone na lokaciji Krapina - Veliko Trgovišće - Oroslavje - Zabok - Sveti Križ Začretje.

Novac će se izdvajati i za regionalnu energetsku agenciju u koju se županija uključila radi značajnih ušteda na energentima na području županije te za kreditne linije za razvoj malog i srednjeg gospodarstva. Financijski će se intervenirati i u poljoprivredi, prije svega u stočarstvo, u izradi detaljnog programa odvodnje za cijelu županiju, a jedan od projekata je i izrada vizualnog identiteta županije.

- Zagorje se percipira kao siromašan i zaostali kraj, no Zagorje, srećom, ima velike potencijale koji se mogu vrlo dobro iskoristiti- istaknuo je Vidiček.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije