Povelja UNICEF-a logopedskom kabinetu

Povodom Dana Konvencije UN-a i pravima djeteta, Društvo Naša djeca Zabok i koordinacija projekta „Zabok - Grad pri

p_340686Djeca_crtaju.jpg
Povodom Dana Konvencije UN-a i pravima djeteta, Društvo Naša djeca Zabok i koordinacija projekta „Zabok - Grad prijatelj djece“ organiziralo je tiskovnu konferenciju na kojoj je bilo riječi o samoj Konvenciji, UNICEF-u, povelji za najakciju koju je Društvo primilo te novim planovima i akcijama.

Na savjetovanju koje je UNICEF organizirao prošlog tjedna u povodu svoje 60. obljetnice sudjelovali su i članovi DND-a Zabok koji surađuju s UNICEF-om u puno projekata, nastupili su „Zabočki mališani“, a DND je dobio i povelju za najakciju. Kandidirali su tri projekta, a povelju je među devet u Hrvatskoj dobio „Logopedski kabinet“, kao orginalni projekt, kakav još nitko nije osmislio. Uz to, dodijeljeno je i devet pohvala.

Najprodavanije čestitke

Akcija koju sve vrijeme DND Zabok podržava je prodaja UNICEF-ovih čestitki. Iz DND-a apeliraju na sve koji će slati čestitke da kupe one UNICEF-ove i tako pomognu djeci Hrvatske i svijeta. One se mogu nabaviti u DND-u ili u Gradskoj knjižnici, a tu su i drugi UNICEF-ovi proizvodi. Zanimljivo je da je DND Zabok prvi po prodaji čestitki u okviru DND Hrvatska.

Kako je istaknula predsjednica zabočkog društva, Sonja Borovčak, DND i UNICEF idu zajedno u novi projekt „Rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo: Prve tri godine su najvažnije“. To je nastavak suradnje koji se odličnom pokazala na projektu „Grad prijatelj djece“, koji je i svjetski priznat. Zabok može biti ponosan na činjenicu da je izabran među prvih šest gradova i općina s tim statusom, dok je među ovogodišnja četiri nova grada i Zagreb. Ne treba zaboraviti niti činjenicu da i zabočko rodilište ima status prijatelja djece (baby friendly).

Marke, izložbe, akcije...

Kreće i nova UNICEF-ova akcija za pomoć djeci „Kupite rođendansku marku“.

Tamara Miletić, voditeljica Dječjeg foruma „Smajlići“ predstavila je akciju „Zajedno s djecom svijeta“ u kojoj DND i UNICEF progovaraju o potrebama i pravima djece, a u kojoj sudjeluju osnovnoškolci. Obilježavanje Dana Konvencije o pravima djeteta krenulo je s izložbom koja je postavljena na prozorima Elektre, a slijede izložba iz programa „Zajedno s djecom svijeta“ u Gradskoj knjižnici, pa se seli u osnovnu školu gdje će biti i održana prezentacija projekta. DND Zabok pokreće i akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“. Kako je pred otvaranjem nova bolnica, bit će otvoren i dječji odjel bolnice. Ovu akciju DND pokreće za opremenje prostora za igru te humanizaciju hodnika i ostalih prostora. U akciju će se uključiti i liječnici te medicinske sestre.

Također će se pokrenuti akcija na edukaciji volontera u suradnji sa srednjoškolcima, kako bi oni preuzeli dio aktivnosti (radionice, igraonice) koje bi se održavale na dječjem odjelu. Iz DND-a Zabok pozivaju gradove i općine da se poput Pregrade, Krapine, Marije Bistrice i Konjščine priključe ovoj akciji.

Piše: Sebastijan Fuštin
NAjčitanije